Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackDe metabole weg van glutamine, arginine en citruline

De metabole weg van glutamine, arginine en citruline

CategorieProefschriften
Datum10/10/2008
Auteurs
dr. Gerdien Ligthart-Melis
Afbeelding voor De metabole weg van glutamine, arginine en citruline

Gerdien Ligthart-Melis promoveerde cum laude aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met haar onderzoek naar de metabole relatie tussen glutamine en arginine.

Samen met collega-onderzoeker Marcel van der Poll van het Maastricht UMC, onderzocht zij bij 32 chirurgische patiënten in Amsterdam en Maastricht het metabolisme van de aminozuren glutamine en arginine. Deze aminozuren spelen bij ernstig zieke patiënten een belangrijk rol bij het op peil houden van het immuunsysteem en het genereren van brand- en bouwstoffen. Ligthart onderzocht de precieze relatie tussen de twee aminozuren, nadat uit eerder onderzoek was gebleken dat de plasmawaardes van arginine zich herstellen wanneer glutamine wordt gegeven.

Een onderzoek met een erg ingewikkelde methodologie, waarbij we stabiele isotopen gebruikten en tijdens operaties bloed afnamen uit de vaten van de darm, lever en nier. Dat was niet gelukt zonder de betrokken chirurgen en de operatieassistenten die mij de buisjes bloed aanreikten en ondertussen steriel moesten blijven.

Gerdien Ligthart-Melis. The metabolic pathway of (alanyl-)glutamine into citrulline and arginine in surgical patients. Proefschrift Vrije Universiteit, 10 oktober 2008