Boost je Borstvoeding
De alles-in-één gids voor de beste borstvoeding
Mijn interesse werd meteen gewekt bij het in handen krijgen van het boek Boost je borstvoeding. Een boek met een andere insteek dan andere boeken over borstvoeding die op de markt komen.
Dit boek is geschreven door een Amerikaanse diëtist en lactatiekundige. Hoofdthema van het boek is het opbouwen en in stand houden van een goede melkproductie. In het boek is er veel aandacht voor de voeding van de borstvoedende moeder.
Het boek bestaat uit 4 delen en leest vlot weg door de twee kolommen tekst per pagina en is voorzien van een enkele tabellen en een paar illustraties.
Hoofdstukken
Deel 1 van het boek bevat beknopte basiskennis over borstvoeding, deel 2 gaat uitgebreid in op de medische en niet-medische oorzaken van een lage melkproductie. In deel 3 lees je hoe je je lichaam goed gevoed kunt houden tijdens de borstvoedingsperiode. De micro- en macronutriënten die je nodig hebt worden uitgebreid beschreven en de schrijfster geeft aan uit welke voedingsmiddelen je ze kunt halen. Ze geeft het belang aan van jezelf goed gevoed houden zodat je goed voor je kind kunt zorgen. Beschreven staat welke kruiden en voedingsmiddelen de melkproductieverhogend kunnen werken. Deel 4 (een derde van het boek) bestaat uit recepten met kruiden en voedingsmiddelen die de melkproductie kunnen bevorderen. Helemaal achterin staat een uitgebreide literatuurlijst.
Het boek geeft de juiste informatie dat de beste manier om de melkproductie te verhogen een baby is die goed aan de borst ligt en goed drinkt. Informatie hierover komt in deel 1 van het boek beknopt aan de orde. De schrijfster adviseert een lactatiekundige in te schakelen als zich problemen voordoen.
Nederlands
Een aantal adviezen in het boek komen niet overeen met de adviezen die in Nederland worden gegeven. Ook de tabel met hoeveelheden micronutriënten geeft voor een aantal vitamines en mineralen andere hoeveelheden aan dan wat in Nederland wordt geadviseerd.
Het is storend dat de vertaler van het boek niet op hoogte blijkt te zijn van de terminologie die in Nederland rond borstvoeding wordt gebruikt. Zo wordt in het boek ‘lage melkproductie’ consequent ‘kleine melkvoorraad’ genoemd, wordt gesproken over ‘melkoverdracht’ waar ‘toeschietreflex’ wordt bedoeld.
Samengevat is de aandacht voor de voeding van de moeder die borstvoeding geeft een leuke insteek en is het boek een aanrader voor de lezer die gericht op zoek is naar deze informatie. Jammer zijn de storende vertaalfouten en de adviezen die niet altijd overeenkomen met de Nederlandse situatie.