Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackExtra eiwit in maaltijd ondervoede ouderen

Extra eiwit in maaltijd ondervoede ouderen

CategorieProefschriften
Datum09/12/2016
Auteurs
dr. Canan Ziylan
Afbeelding voor Extra eiwit in maaltijd ondervoede ouderen

Canan Ziylan promoveerde op 9 december 2016 aan de Wageningen University & Research (WUR). Haar proefschrift geeft inzicht in de huidige voedingsaanpak bij thuiswonende ouderen en geeft aanknopingspunten voor verbetering. Ziylan onderzocht of eiwitrijke voedingsmiddelen de zorg voor ondervoede ouderen kan verbeteren.

Inventarisatie huidige aanpak

Zorgverleners en ouderen zijn zich vaak niet bewust van het risico op ondervoeding. Ze hebben behoefte aan meer samenwerking en een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden rond de monitoring en behandeling van ondervoeding.

Maaltijdservice

Uit een enquête onder 333 ouderen die maaltijdservice gebruiken, blijkt dat de maaltijden als te groot worden ervaren. Verder moeten verrijkte voedingsmiddelen passen bij de bestaande voedingsgewoonten. Op basis van die kennis werden er twee soorten eiwitverrijkte kant-en-klaarmaaltijden ontwikkeld en getest.

Eiwitrijke maaltijden 

De waardering voor de eiwitverrijkte maaltijden en de gebruikelijke maaltijden was gelijk. De eiwitverrijkte maaltijden resulteerden in een hogere eiwitinname, maar ook in hogere gevoelens van verzadiging. 42 thuiswonende ouderen waardeerden de producten als ‘goed’; de eiwitinname was bij hen gemiddeld 15 gram per dag hoger (1,3 versus 1,0 gram eiwit per kg lichaamsgewicht).

Conclusies

  • Zorg voor bewustwording bij ouderen en zorgverleners
  • Maak verantwoordelijkheden en taken rond monitoring duidelijk voor een betere samenwerking in de zorg
  • Geef doelmatig eiwitverrijkte producten aan ouderen met risico op ondervoeding.

Proefschrift