Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackWij zijn de ketting, wij zijn de visie

Wij zijn de ketting, wij zijn de visie

Vrijdag 20 mei 2022Afbeelding Wij zijn de ketting, wij zijn de visie

Vandaag lijkt het wel zomer. Na mijn werkdag fiets ik van de praktijk naar huis en denk na over wat ik in deze column wil delen. Wat speelt er allemaal in de diëtetiek?  Dat is een hoop! De druk op de zorg, de lancering van ‘Vind een diëtist’, zorgverzekeraars die fastfood sponsoren.. Er gaan veel onderwerpen door mijn gedachten, maar er verscheen een brede glimlach toen ik  terug blikte op de fantastische ALV waar we weer live bijeen mochten komen.

Het meerjarenbeleidsplan werd warm ontvangen. Hiermee werd de eerste stap gezet voor het realiseren van onze visie. De visie die door en voor diëtisten gemaakt is die we vol trots mogen uitdragen. Wij, diëtisten, zijn de visie!

Hoe kan het toch dat er mensen bij ons prachtige diëtisten vak nog steeds denken aan iemand die zegt wat allemaal niet mag? Hoe kan het dat er genoemd wordt dat we een stoffig imago hebben?  Zo erg, dat sommige van ons op een verjaardag maar verzwijgen dat ze diëtist zijn. ‘Dan wil iedereen advies of zijn mening over voeding verkondigen’. Zonde eigenlijk!
Dit soort momenten dragen namelijk bij aan ons imago. Alles wat we vertellen over ons vak heeft invloed op de visie van anderen op ons beroep.

Misschien besef ik zelf soms te weinig dat deze momenten onze visie maken. Wat ik vertel op een verjaardag bij de buren of bij de buurt- barbecue beïnvloedt ons imago. Ook mijn mening over een advies dat een collega gegeven heeft draagt daaraan bij. Diëtetiek is maatwerk en daarin kunnen we het soms best wat meer voor elkaar opnemen. Als iemand op die verjaardag een second opinion vraagt, kunnen we die vraag wellicht standaard coachend benaderen. Hoe zou mijn collega tot dat advies gekomen zijn?

Tijdens de ALV werd er een mooie link gemaakt met de schakel in een ketting. Sieraden smeden en daarmee schakels aan elkaar zetten is een hobby van mij. Ik zag het letterlijk voor me en bedacht me dat de schakels echt niet hetzelfde hoeven te zijn om tot een mooie ketting te komen. Sterker nog: Handgemaakte schakels hebben al snel een subtiel verschil. En toch is en blijft handwerk veelal het allermooiste wat er is! Enkel een kenner ziet de kleine verschillen. Het is daarvoor wél heel belangrijk de schakels uiteindelijk 1 geheel te laten vormen.

De collega met een iets andere insteek zou je kunnen zien als een iets andere schakel, maar wél als een schakel en onderdeel van onze ketting! Misschien is het wel degene waar je aan het einde bij het vormen van de ketting besluit het pareltje op te zetten. Iedere diëtist is een deel van de ketting! De visie is de basis voor de schakel en de rest het eigen ontwerp en maatwerk van de diëtist.

Wat is het toch fijn om zo met zijn alleen een unieke ketting  te vormen met allemaal verschillende schakels die in de basis toch dezelfde functie vervullen.

Welke schakel ben en wil jij zijn in onze diëtisten ketting? Kun jij de visie terug laten komen in wat jij vertelt over ons vak op de volgende verjaardag?

Emilie Stassen, hoofdbestuurslid