Webinar, multidiciplinair samenwerken en een oproep aan alle diëtisten
Woensdag 13 mei 2020
6 mei organiseerde Maren Rothkegel samen met een huisarts en een fysiotherapeut een webinar over de behandeling bij COVID-19. We vroegen haar om haar ervaring met ons te delen.
Op zes mei was het zover, de live – ‘webinar ‘Krachtige nazorg COVID-19 patiënten, een multidisciplinaire aanpak’ in samenwerking met huisarts Claire Loots en fysiotherapeut Martin van Duijn. Het idee ontstond 10 dagen eerder, vanuit de thuiswerksituatie waarbij het begeleiden van patiënten al een tijdje via andere wegen (op afstand) werd uitgevoerd. Bij het begeleiden van onze patiënten staat een multidisciplinaire aanpak altijd al centraal en juist bij deze kwetsbare groep biedt de samenwerking tussen arts, fysiotherapeut en diëtist een enorme meerwaarde. Tijdens het samenwerken aan de webinar bleek ook weer hoe waardevol het is om informatie en kennis uit te wisselen. Zo kunnen wij elkaar versterken en weten wij elkaar op tijd te vinden. Wij hopen met dit webinar zowel de praktische handvatten mee te geven aan zorgprofessionals, maar ook te laten zien hoe je elkaar binnen een team kan versterken.
Mijn ervaring
Ik heb geleerd dat je in 10 dagen heel veel voor elkaar kan krijgen! Als je maar een goede dosis energie er in steekt, kan je heel veel mensen bereiken en inspireren. En dat was zeker niet makkelijk met een man en een baby thuis terwijl ik ook nog de praktijk run.
Ik wil graag andere diëtisten inspireren om de samenwerking op te zetten, aan de slag te gaan en juist nu in deze tijd jezelf te laten zien! Veel collega’s vinden dit een onzekere en spannende tijd, de praktijk is stil en zij wachten lang op telefoontjes voor nieuwe aanmeldingen. Maar van wachten en stilzitten komen de patiënten niet bij ons, en kunnen wij hun ook niet de broodnodige zorg bieden.
Belang multidisciplinair werken
Daarnaast wilde ik het belang van de diëtist weer op de kaart zetten bij de andere zorgverleners. Dit is natuurlijk niet iets nieuws voor ons, deze samenwerking en signalering bij ondervoeding hebben wij al bij kwetsbare ouderen en COPD, maar de COVID-19 pandemie is weer een goede reden om iedereen scherp te krijgen en nogmaals het belang van multidisciplinair samenwerken naar voren te brengen.
Het verbaasd mij steeds hoeveel zorgverleners niet multidisciplinair samenwerken. Dat kwam ook tijdens het webinar naar voren, 59% van de 500 deelnemers van het webinar gaven aan niet deel te nemen aan een MDO. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, overleggen kan eenvoudig via Silo of een telefoontje.
Digitaal
Wat deze tijd ons leert, is dat wij veel meer digitaal moeten werken. Met de patiënten, maar ook met elkaar! Ik ben de drempel over doordat ik in deze tijd gedwongen werd veel met beeldbellen te werken en ook groepsoverleggen via beeldbellen te doen. Wij vinden elkaar nu nog sneller, ondanks dat wij elkaar niet zien.
Het is belangrijk met deze tijd mee te gaan en er voor te zorgen dat je digitale communicatie up-to-date is.
Oproep
Daarnaast verbaasde het mij dat maar liefst 25% geen voedingsadviezen aan COVID-19 patiënten geven, en dat maar 42% van de deelnemers van het webinar medische voeding voorschrijven. Het werd door mijn voorbeeld berekening duidelijk dat je heel moeilijk met normale voeding aan de hoeveelheid eiwitten komt die nodig zijn voor de revalidatie bij ondervoeding bij COVID-19.
Ik heb lang in Zuid-Afrika gewerkt, en een term die mij altijd is blijven hangen en waar ik ook achter sta is het agressief voeden! Niet een beetje voeden, maar echt volop voedingsmiddelen aan een ziek en ondervoed lichaam geven! Hier is dat niet anders, al heeft ondervoeding hier wellicht een ander beeld, het is toch hetzelfde en wij moeten dan ook vaak agressief voeden om de herstel te bewerkstelligen.
Mijn oproep aan diëtisten:
- Wordt zichtbaar en laat je meerwaarde zien
- Neem deel aan MDO’s
- Agressief voeden als daar indicatie voor is