Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackVrijwillige helden!

Vrijwillige helden!

Vrijdag 15 december 2023Afbeelding Vrijwillige helden!

Het begon toen Mark Rutte Nederland toesprak:  “Corona …”, en Nederland op slot ging. Mijn agenda was op slag leeg.

Op de bank

Daar zaten we dan, thuis op de bank, samen met mijn man. Altijd druk met onze fysiotherapiepraktijk. En opeens hadden we zeeën van tijd…! Als diëtist was ik altijd op zoek naar leuke betaalde opdrachten. Dat werd nu dus zoeken naar een andere zinvolle invulling van mijn dagen. Dus schreef ik mij in bij een vrijwilligersorganisatie en de GGD. En dat leverde bijzondere werkervaring op.

Terug naar normaal

Inmiddels is het leven gelukkig weer ‘normaal’ en gaan we naar ons werk, naar vrienden en familie en sporten we wanneer we willen. Maar ik ben ook het vrijwilligerswerk blijven doen en doe dat nu voor het Pampus Forteiland. Een paar keer per maand ga ik naar die unieke plek Pampus in het IJmeer. Ik ontvang groepen en vertel hun iets over de geschiedenis van het eiland, maar ook over actuele onderwerpen als duurzaamheid. Andere werkzaamheden en een andere energie. Nooit gedacht dat ik deze combinatie van mijn reguliere werk met vrijwilligerswerk kon maken. “Ik heb er geen tijd voor”, hoor je mij niet zo snel meer zeggen. Ik krijg er juist energie van.

Vrijwillige bijdrage NVD

Inmiddels werk ik ook alweer een tijdje voor de NVD, als senior coördinator bij de afdeling Kennis, Kwaliteit, Onderzoek en Innovatie (KKOI). Wij werken graag samen met diëtisten aan verschillende dossiers. Regelmatig krijgen wij de vraag van onderzoeksinstanties of de NVD een diëtist kan afvaardigen om mee te werken aan onderzoek en ontwikkeling. Vrijwillig, want zo werkt dat in onderzoeksland. Dan begint de zoektocht onder onze leden. Ik weet bijna zeker dat veel collega’s direct denken: ‘’Dit zit niet in mijn comfortzone, daar heb ik geen tijd voor’. Net zoals ik altijd dacht.

Maar vraag je eens af: Heb je misschien zin in iets nieuws? Past deze oproep bij je? Kun je tijd vrijmaken? Wil je met andere professionals werken? Ben je bereid iets te leren? Laten we dan kennismaken! En vervolgens samen ontdekken of het iets voor je is. Vrijwillig is niet vrijblijvend, maar het voegt zeker iets toe. Misschien een goed voornemen voor 2024?

Maar ik moet nu gaan; mijn boot naar Pampus vertrekt over een half uur. Fijne feestdagen!

Afbeelding voor Debby Lautenbach

Debby Lautenbach

Volledige biografie