Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackVerandering op komst. Alweer

Verandering op komst. Alweer

Vrijdag 17 december 2021Afbeelding Verandering op komst. Alweer

‘Iedereen houdt van verandering, maar niemand van de weg er naar toe.’ We willen een einde aan Corona, een meer rechtvaardige samenleving of een beter schoolsysteem. En bijna heel Nederland wil afvallen, beter eten en meer bewegen. Continu zijn we bezig met te dromen over het resultaat, het heerlijk einde van de verandering.  Maar de weg er naar toe blijkt te gaan over zelf doen, zelf denken, zelf ook verantwoordelijkheid nemen. En eenmaal op weg blijkt vaak de route toch weer veranderd of is de hele weg verdwenen.

Elke diëtist maakt dit dagelijks mee; mensen door veranderingen heen begeleiden, soms hele kleine, maar vaker best heel groot. Sturen op veerkracht en motivatie.  Daar zijn diëtisten geweldig goed in. Maar als die veranderingsopgave voor de eigen deur staat is dat iets anders dan anderen motiveren.

De verandering waar diëtisten voor staan zijn pittig. Net als voor onze (paramedische) zorgverleners. Maar onze horizon is tegelijkertijd ook  hoopvol. Het nieuwe regeerakkoord staat vol met thema’s waar diëtisten voor gaan en staan.

De veranderingen in de zorg gaan over digitaliseren en coderen, over anders samenwerken, een andere bedrijfsvoering, jezelf profileren binnen je organisatie op basis van evidence, inhoud en cijfers, over nog meer en weer andere administratieve onzin, over weer een groep waar je lid van moet worden, over huisartsen of specialisten die niet doorverwijzen.  En dat allemaal op weg naar een zorgsector en sociaal domein waar meer aandacht komt voor leefstijl, (zorggerelateerde) preventie en substitutie.

Als er ergens een moment is geweest waarin diëtisten hun meerwaarde en waarde kunnen aantonen dan is het nu wel.  Met onze gezamenlijke  visie De diëtist en de Diëtetiek in 2030 als een stevige en duidelijke herkenbare boom binnen het zorg en welzijnveld kunnen we nu zelf als beroepsgroep meer versnelling aanbrengen en niet wachten op wat ons wordt toebedeeld. We hebben een goede boot, een duidelijke richting en wind in de zeilen.

Het komende jaar zal de NVD, als beroepsorganisatie voor en door leden, met passie en energie diëtisten helpen met de veranderingen en om kansen te gaan verzilveren. Gaan we struikelen? Natuurlijk. Verdwalen hier en daar? Waarschijnlijk wel. Maar we blijven lopen, want we weten waar we naar toe willen.

Ik wil, mede namens het team en het bestuur, jullie allemaal hartelijk danken voor de fijne samenwerking het afgelopen jaar. We hebben het samen gedaan. We verheugen ons op een nieuw jaar samen optrekken.

Fijne feestdagen en een gezond 2022.