Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackTe korte lunchpauzes

Te korte lunchpauzes

Dinsdag 19 maart 2024Afbeelding Te korte lunchpauzes

Ongeveer een jaar geleden verscheen een opiniestuk van Floor Scheffers in de NRC over de te korte lunchpauzes op basisscholen, waarbij leerlingen in de meeste gevallen ook nog verplicht een filmpje moeten kijken. Er kwam vervolgens veel media-aandacht over dit onderwerp en er werd zelfs een motie aangenomen in de Tweede Kamer. Helaas viel toen het kabinet. Vorige maand kwam er weer een nieuwe motie over dit onderwerp.

Recent verscheen een lezersvraag in de NRC, in de rubriek Opgevoed, met als titel: “Onze zoon eet niet op school”. Het filmpje tijdens de pauze komt zo heftig binnen bij dit jongetje dat hij niet eet.

Floor Scheffers: “Een kind op de gang laten eten of yoghurt meegeven omdat dit sneller eet, is helaas geen goede en zeker geen duurzame oplossing. De leerkrachten valt niets te verwijten in dit verhaal. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat de urennorm gehaald moet worden en een educatief filmpje gerekend kan worden als lestijd. Het feit dat de leerkracht anders zelf pas kan lunchen als de schooldag voorbij is, speelt hier hoogstwaarschijnlijk ook een rol. Niet alleen de leerling maar ook de leerkracht staat met de rug tegen de muur.”

Floor: “Even zakte de moed me in de schoenen toen ik dit bericht las. Als je dit zo leest, lijkt er niks te zijn veranderd. Toch is dat niet zo. Ik heb al veel leerkrachten gesproken waarbij het filmpje tegenwoordig niet meer aanstaat. Maar er is nog een lange weg te gaan. Het artikel in de NRC benadrukt dat we ons hard moeten blijven maken voor meer tijd, rust en aandacht tijdens de lunchpauze op school. Dus niet alleen focus op wat er in die broodtrommel zit (ook heel belangrijk), maar ook onder welke omstandigheden die broodtrommel wordt leeggegeten.”

Auteurs

Afbeelding voor Dr. ir. Floor Scheffers

Dr. ir. Floor Scheffers

Volledige biografie