Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-black“Sluit je aan, anders mis je de boot!”
Samenwerking in de regio

“Sluit je aan, anders mis je de boot!”

Vrijdag 7 juli 2023Afbeelding “Sluit je aan, anders mis je de boot!”

En zo staan we alweer aan de vooravond van het zomerreces voor velen. Na een stormachtige dag met code rood vorige week woensdag, volgde een warm weekend.

Zo wisselend als het weer is, is het ook bij mij. Voor de NVD hou ik me tegenwoordig bezig met de organisatiegraad in de regio. Ik ben zelf vicevoorzitter van het paramedisch platform in Almere en voorzitter van het diëtistennetwerk. De opstart was moeizaam. Onder begeleiding van de ROS hebben we een missie en visie voor beide netwerken opgezet. Dat kost allemaal eigen tijd en je moet wel bevlogen zijn om hierin door te zetten. Maar als het eenmaal staat en je maakt jezelf bekend in je regio, zie je ook dat je gevonden wordt. Zo praten we mee met het regiobeeld. Heeft de gemeente gevraagd om me te denken aan de invulling van valpreventie. Zijn de huisartsen hun meerjarenplan aan het updaten en betrekken nu ook de paramedie erbij. En schrijven we met elkaar een voorstel voor een subsidieaanvraag voor het versterken van de eerste lijn in de regio. Dat was allemaal aan ons voorbij gegaan als we niet waren georganiseerd.

Karen Plantinga, NVD-medewerker regionalisatie

“Als je je niet aansluit bij een regionale organisatie, mis je de boot!”

Dat dit allemaal in eigen tijd moet is niet leuk. Maar wat gebeurt er als je het niet doet, als je je niet aansluit bij een regionale organisatie? Dan mis je de boot! De organisatie van zorg gaat drastisch veranderen de komende jaren en dit jaar is een begin gemaakt. De basis gaat de regionale zorgorganisatie zijn, we gaan zorg decentraliseren. Als je nu niet aanhaakt, heb je over een paar jaar geen inkomensstroom meer. Of een sterk verminderde. Bovendien heb je niet mee kunnen praten in de plannen die nu gesmeed worden om de zorg te organiseren. Dus doe mee. Zit aan tafels, laat jezelf zien, zet je vak voorop en laat zien dat er zonder de juiste voeding geen goed leven is. En wij zijn heer en meester op dit vlak en niemand anders, dus wij kunnen dit. In je praktijk alleen je agenda blijven afdraaien is ook een optie, maar draagt niet bij aan de grote verandering die is ingezet. Waai mee met de wind en sluit je aan. Is er niks om aan te sluiten, begin dan zelf door een monodisciplinair netwerk op te richten in jouw regio. De NVD helpt mee. Weet ons te vinden. Daar zijn we voor.

Afbeelding voor Karen Plantinga

Karen Plantinga

Volledige biografie