Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackSamen

Samen

Vrijdag 8 april 2022Afbeelding Samen

Wat fijn om elkaar vandaag bij de ALV weer in het echt te kunnen zien en spreken. Het lijkt bijna weer het oude normaal…

De afgelopen twee jaar voelden als één lange sprint. Waarbij we steeds dachten de finish in beeld te hebben, moest er weer opnieuw aangezet worden om nog even door te gaan. In ons ziekenhuis is er in deze periode een enorm aanbod van nieuwe patiënten geweest. Waarbij tijdens de eerste COVID-golf de reguliere zorg sterk verminderd was, ging in de periode erna de reguliere én inhaalzorg gewoon door. Telkens weer een puzzel met het team om de lange lijst met nieuwe aanmeldingen te verdelen en om elke keer weer te zorgen dat alle patiënten de aandacht kregen die ze nodig hadden met een inhoudelijk gedegen plan én persoonlijke zorg.

Hoe zorg je ervoor dat je, ondanks de druk van de agenda die je voelt, wel de tijd blijft nemen voor het opbouwen van een behandelrelatie? Dat er voldoende ruimte en aandacht is voor de regie van de patiënt en het gesprek over samen beslissen? Wat wint het dan – de tijdsdruk en de efficiëntie of de ruimte en aandacht in het gesprek? Welke ontwikkelingen hebben we nodig om nog efficiënter te kunnen werken zonder dit dilemma te ervaren? Sommige uitdagingen roepen helaas eerst meer vragen op voordat er antwoorden komen. 

Gelukkig hoeven deze vragen niet door elke diëtist afzonderlijk beantwoord te worden. Het samen beslissen, efficiëntie van zorg en ontwikkelingen ter verlaging van de administratie en zorglast zoals e-Health is een greep uit de speerpunten van het meerjarenbeleidsplan die we de afgelopen maanden samen met de leden hebben vormgegeven. Allemaal onderwerpen gericht op het verstevigen van de positie van ons als diëtist, het ondersteunen van een doelmatige en efficiënte werkwijze en het nog verder verbeteren van de kwaliteit van onze zorg.

Dat lukt de NVD natuurlijk niet alleen. Samen met de leden vanuit de praktijk, jullie die precies weten waar het lastig wordt en soms al mooie oplossingen hebben, willen we komende jaren invulling geven aan de uitdagingen in de zorg die op ons afkomen. Want al lijkt het soms zo dat je alleen sneller gaat, samen kom je vaak verder.