Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackRoutekaart voor de toekomst

Routekaart voor de toekomst

Maandag 15 november 2021Afbeelding Routekaart voor de toekomst

Het is donderdagavond, de lichten van de tennisbaan gaan uit en een stilte daalt neer over het tennispaviljoen. De tennisles is ten einde en met ons trainingsclubje van 6 personen begeven we ons richting de kantine, nog nazwetend van de tennisles. In de kantine worden er eerst nog wat nieuwtjes uitgewisseld, maar al snel komen we in onze ‘brainstormmood’; oftewel het ongelimiteerd en volledig out of the box allerlei ideeën op tafel leggen, aangevuld met suggesties van elkaar, in een steeds groter en overstijgende trap.

Bijvoorbeeld over wat we willen organiseren, over briljante uitvindingen, waarvan de grote lijnen zichtbaar worden (en dan in detail nog wat verder uitgewerkt moeten worden) of waar we van dromen. Vaak gebeurt het vanzelf en kan het alle kanten uitgaan, maar 1 ding is wel zeker;  aan het eind van de avond bruist het van energie en goede ideeën wat we afzonderlijk van elkaar niet hadden kunnen bedenken. De volgende dag verschijnt er steevast een bijgewerkte mindmap waarin alle ideeën en uitwerkingen in samenvatting worden weergegeven. Een mooie routekaart voor alles waar we in de toekomst nog mee aan de slag willen gaan.

In de afgelopen maanden hebben we de tijd genomen om een bijzonder en uniek traject af te leggen om de visie de diëtist en de diëtetiek in 2030 vorm te geven, in navolging van de opdracht die in 2020 vanuit de ALV gesteld werd. Ook hier geldt dat je met elkaar veel verder komt als je uitgedaagd wordt om ook andere invalshoeken te bekijken. Een intensieve periode, waar heel veel leden, commissies, netwerken en stakeholders een bijdrage aan hebben geleverd. Met elkaar stil staan bij impactvolle trends en ontwikkelingen, het beschrijven van scenario’s en met elkaar nadenken welke elementen houdbaar zijn bij alle uitdagingen die vanuit de zorg en de samenleving op ons afkomen. De afgelopen maanden stonden in het teken van ontelbaar veel brainstorm momenten, pittige discussies en tientallen interactieve werksessies. Het heeft geresulteerd in een toekomstbestendige visie op ons vak en de identiteit van de diëtist.

Het is een stip op de horizon, die in een sterk veranderlijke omgeving richting en focus biedt. De route moet nog ingevuld gaan worden. We hebben elkaar nodig om de visie door te vertalen naar een concreet en realistisch meerjarenbeleidsplan, een houvast en routekaart voor de komende jaren.

Een eerste stap, om aan deze visie invulling te geven, is gezet met de eerste Nederlandse hoogleraar Diëtetiek Marian de van der Schueren en haar ambities om de toegevoegde waarde en de impact van de dietetiek zichtbaarder te maken. Donderdag 11 november sprak Marian haar inaugurele rede uit en wat een bijzonder moment was dat, een mijlpaal voor de diëtetiek! Tijdens haar oratie toonde Marian ook een kaart voor de toekomst, haar missie voor de komende jaren om diëtisten te ondersteunen bij het implementeren van praktijkgericht bewijs in de dagelijkse praktijk.

En met deze bijzondere mijlpalen, is het een mooi moment voor mij om het stokje over te dragen. Mijn termijn als voorzitter en bestuurslid zit erop. Ik ben heel dankbaar dat ik mij de afgelopen jaren heb mogen inzetten voor ons prachtige vak en beroepsvereniging. Via deze weg wil ik jullie bedanken voor het gestelde vertrouwen, de vele ontmoetingen en inspirerende gesprekken. Mijn passie voor het vak en de ontwikkelingen daarin zullen altijd blijven. Hoe mijn mindmap of route kaart eruit gaat zien, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik samen wil blijven dromen en brainstormen over de kansen en mogelijkheden die op ons pad komen. Ongelimiteerd en out of the box.