Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackPassende Zorg; wat is dat nou echt?

Passende Zorg; wat is dat nou echt?

Maandag 17 oktober 2022Afbeelding Passende Zorg; wat is dat nou echt?

Vorige week bezochten we het congres Passende Zorg, georganiseerd door de NZA. Diverse partijen legden uit wat het voor hen betekent om passende zorg te leveren. Het betekent in de zorg anders denken en je continu verplaatsen in de patiënt: wat wil de patiënt en hoe draagt mijn interventie bij? Voor diëtisten is dit eigenlijk helemaal niet zo’n grote stap. Dat doen we namelijk al.

Als gevolg van te hoge zorgkosten en een toename van de patiënten de komende jaren, moeten er maatregelen genomen worden. Passende Zorg gaat dus ook over toename van zorg naar de eerste lijn, over bewijs van de effectiviteit, over behoud van excellente zorg in de instellingen, maar ook over meer eigen regie bij de patiënt zelf en integratie in het sociaal domein. Deze ontwikkeling is al begonnen, maar het effect ervan zal pas de komende jaren goed zichtbaar worden. De speerpunten voor de komende jaren kennen we inmiddels wel: (zorggerelateerde) preventie en taakherschikking. Diëtisten hebben hier echt een rol in te vervullen. Passende Zorg gaat alleen lukken als het multidisciplinair en transmuraal wordt aangepakt. Als NVD staan we vooraan in de rij om de belangen van de diëtetiek en de diëtist te behartigen, in alle lijnen. Samen met de andere paramedische organisaties, pleiten we ervoor dat de paramedische sector niet een deel van het probleem, maar van de oplossing is. Na afloop lieten we onder het genot van een kopje thee het congres nog eens goed op ons inwerken en de afdronk was dat wij als diëtisten echt het verschil kunnen maken en dat Passende Zorg wind in onze zeilen is.

Heb je vragen over wat Passende Zorg voor jou betekent in de praktijk? Mail ons dan: kplantinga@nvdietist.nl of mvbeek@nvdietist.nl

Column geschreven door Karen Plantinga en Marteke van Beek