Over neusrichting en ‘shield walls’
Vrijdag 3 juni 2022Wat kun je als NVD leren van de ‘Battle by Hastings’?! En welke rol speelt de neusrichting in dit verhaal? Dat weet je pas na een reis naar Zuid-Engeland… óf na het lezen van deze column.
Ik ben net terug van een vakantie in Engeland. Heerlijk even veertien dagen op een eiland. Niet onbewoond, by no means, want zo veel (natuurlijke) ruimte als ze daar hebben, ze zijn er ook dól op om in de woongebieden van alles zoveel mogelijk op elkaar te proppen. Met eromheen en ertussen smalle, drukke wegen, waar ze graag veel en hard op rijden. En natuurlijk… aan de linkerkant.
Stuck en soepel
Links rijden geeft een heel ander perspectief. Dat is even wennen, maar juist ook wel leuk; je kijkt net even anders tegen dingen aan. En het went ook wel weer snel. De mens is flexibel, dat blijkt. Stuck in gewoontes, maar als het moet ook soepel meebewegend met the flow.
Dat is ook wat verandering van ons vraagt: standvastigheid en souplesse. Of het nu gaat om een aanpassing van je voedings- of beweeggedrag, om een verhuizing, een opfrisbeurt of een reorganisatie. Het is altijd een combinatie van vasthouden aan het vertrouwde en het nieuwe omarmen.
Neusrichting
Zo ook bij de NVD. Met de nieuwe visie en het meerjarenbeleidsplan hebben we in kaart gebracht wat leden, het werkveld en onze omgeving van ons mogen verwachten. Daarnaast hebben we de interne organisatie onder de loep gehouden. Doet iedereen wat ie moet doen? Doet iedereen waar ie het beste in is? Is er voldoende tijd en gelegenheid om optimaal te functioneren? Zo niet, (hoe) kunnen we dat onderling regelen, of hebben we hulp van buitenaf nodig? Niet zo zeer ‘alle neuzen dezelfde kant op’ (ik heb sowieso een hekel aan die uitdrukking), maar vooral: ‘goed kijken wie waar de beste neus voor heeft’. Gebruikmaken van ieders kracht. Dus liefst elke neus in de eigen, sterkste, voorkeursrichting.
‘Shield wall!’
Onze Engelandreis verliep langs de zuidkust, boordevol historie. In de sfeer van de serie The Last Kingdom, die we voor de gelegenheid maar weer opnieuw zijn gaan kijken, voerde het ons onder andere naar het Battle-field van de slag bij Hastings, waar het huidige Engeland zo’n beetje zijn oorsprong vond. Met alle informatie die je dan tot je krijgt, leer je ook hoe je je als groep handig en sterk kunt opstellen. Bijvoorbeeld via het principe van de ‘shield wall’. De vechtersbazen positioneren hun schilden dan zo, dat je samen een véél sterker blok vormt dan wanneer ieder zich achter zijn eigen schermpje opstelt. Dat laatste kan ook, maar is veel minder effectief. Een kwestie van – naar moment en omstandigheden – de juiste positionering kiezen, dus.
Werk- of slagveld
Gelukkig is het werkveld van de NVD geen slagveld. Dus wij houden het bij onze computerschermen. Maar als het moet, staan we als één sterk blok, voor ons vak en voor onze leden.
Wendy van Koningsbruggen, redacteur NTVD