Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-black“Kun je met cola bulken?”

“Kun je met cola bulken?”

Donderdag 5 oktober 2023Afbeelding “Kun je met cola bulken?”

Vorige week kwam ik in een supermarkt twee jongens van een jaar of 13 tegen. “Kun je met cola bulken?”, vroegen ze spontaan aan mij. Eén van de twee (met een flesje cola in de hand) legde uit dat hij zichzelf nogal mager vond en daarom wat gespierder wilde worden. Zijn vriendje reageerde gelijk: “Dat werkt niet met cola, joh. Dat moet je met gezond eten doen!”

Ik vertelde dat je om spieren op te bouwen veel eiwitten nodig hebt. In cola zit vooral veel suiker, dus dat gaat inderdaad niet erg helpen. Als je veel eiwitten binnen wilt krijgen, kun je bijvoorbeeld kwark of yoghurt eten.

Zomaar een spontaan voedingsadvies in de supermarkt aan twee tieners. Ik zei nog dat ik het wel toevallig vond dat ze dit aan mij vroegen, omdat ik zelf diëtist ben. Dat vonden ze ook grappig, maar daarna liepen ze alweer verder.

Als diëtist is het belangrijk om de taal te spreken van je cliënt. Het maakt nogal uit of er een jongen van 13 tegenover je zit of een vrouw van 80. Dat gaat niet alleen op voor het begeleiden van cliënten, maar ook voor het schrijven van teksten, aangepast op het niveau van je doelgroep.

En dat is waar ik me voornamelijk mee bezighoud. Jullie kennen mij misschien niet, maar ik heb het afgelopen jaar de NVD Nieuwsbrief samengesteld die nu weer in jullie postvak belandt. Verder schrijf ik berichten voor de website en sociale media. Deze taken heb ik nu overgedragen aan Renate Kleiker.

Maar voorlopig blijf ik nog bij de NVD en hou mij bezig met het actualiseren van de Artsenwijzer Diëtetiek. Daarover houden we jullie op de hoogte via de nieuwsbrief.

Auteur