Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackGezonde voeding is belangrijk, juist nu
Laura van Dijk, diëtist in opleiding aan de HvA, over stage lopen in Coronatijd

Gezonde voeding is belangrijk, juist nu

Maandag 15 juni 2020

Gezonde voeding draagt bij aan een goede weerstand. Dat betekent drukke tijden voor de diëtisten en hun stagiaires. Tenminste, dat zou je denken. Toch neemt de vraag opvallend genoeg juist nu af. Een kijkje achter de schermen (of eigenlijk thuis) bij Voedingsadviesbureau De Winter gevestigd in Noord- en Zuid-Holland.

‘Goedemorgen met Laura!” Sinds de uitbraak van corona draait de 4e-jaarstudent Voeding en Diëtetiek haar telefonisch spreekuur noodgedwongen in het oud-kantoor van haar moeder – lees: een kamertje op de eerste verdieping van haar ouderlijk huis. Vandaag staan er twaalf mensen op haar bellijst. Dat is aanzienlijk meer dan toen ze haar stage in februari begon.

Laura: “Al vrij snel mocht ik een aantal cliënten van Anne Mesman-de Winter, de eigenaresse, overnemen. Onlangs zijn daar de intakegesprekken bijgekomen waar geen specialisatie voor nodig is. Hartstikke tof natuurlijk, want op deze manier kan ik ontzettend veel praktijkervaring opdoen.” Volgens Anne kan dat omdat Laura van aanpakken weet en ze de dossiers zorgvuldig voor- en nabespreekt met haar stagebegeleider. Toch ziet de diëtist de aanvragen eerder af- dan toenemen. Anne: “Met name kwetsbare cliënten zijn bang om besmet te raken en zetten hun afspraken on hold. Daarbij hebben we minder nieuwe aanwas, omdat mensen minder snel naar de huisarts (durven te) gaan en dat is toch onze grootste doorverwijzer.”

Het gemis van de weegschaal

Goede voeding is niet alleen belangrijk ter preventie, maar ook tijdens de behandeling van ziektes. Daarbij kan een simpel lijstje met wat te eten volgens Anne al houvast bieden, maar uiteindelijk is het vooral belangrijk dat de cliënt intrinsiek gemotiveerd raakt. En dat kan minstens zo  goed per telefoon. Laura: “Uiteraard mis je iemands non-verbale communicatie, maar die kun je achterhalen door vragen te stellen als: wat voel je hierbij? Het enige wat ik soms lastig vind om in te schatten is in hoeverre mensen vervolgens echt eerlijk zijn. Dat geldt met name bij complexere problematiek zoals een eetstoornis.” Anne daarop inhakend: “Juist daarom is het zo belangrijk dat de eerste gesprekken face to face plaatsvinden. Op die manier leer je elkaar kennen en kun je ook een vertrouwensband met elkaar opbouwen. Los daarvan merk ik alleen wel dat mensen toch veel waarde hechten aan de weegschaal hier in de praktijkruimte. Natuurlijk kunnen ze zich thuis wegen, maar iedere weegschaal weegt weer net even anders – en een kilogram meer of minder ligt bij velen toch gevoelig – en daarbij meten wij hier tevens de spier- en de vetmassa.”

Even schakelen

Toch moeten ze het in ieder geval tot 11 mei op deze manier zien op te lossen, wat eveneens gevolgen heeft voor de stagebegeleiding van Laura. Zo is de wekelijkse duo-dag komen te vervallen – een dag waarbij haar stagebegeleider en collega Marloes over haar schouders meekijken. In plaats daarvan bellen ze nu met elkaar. Laura: “Jammer, want die directe feedback mis ik echt. Om die reden zijn we al aan het kijken of we bepaalde gesprekken, uiteraard met permissie van de cliënten, op kunnen nemen of kunnen live streamen. Vanwege de huidige AGV is dat alleen niet zo gemakkelijk. Toch maak ik me er verder niet al te druk om; wat heeft het voor zin? Het is wat het is. Dat zeg ik ook tegen cliënten wanneer de weegschaal net even niet aangeeft wat ze hadden gehoopt. Tegenstrijdig genoeg valt het merendeel van mijn cliënten met overgewicht in deze tijd trouwens juist af. De verklaring die ze hier zelf voor geven is dat ze minder werken en daardoor minder stress ervaren plus meer tijd overhouden om te sporten en goed voor zichzelf te koken. Dat is toch een onverwachts mooi pluspunt!”

Gratis online squatten

Helaas ervaart Marloes eerder het tegenovergestelde bij mensen met overgewicht. Daarentegen merkt ze dat telefonische begeleiding bij mensen met maag- en darmklachten wel goed werkt, omdat de weegschaal bij hen niet centraal staat. Sinds de uitbraak werkt zij eveneens vanuit huis, wat met kinderen op de achtergrond en collega’s op afstand toch even schakelen is. Oók als het gaat om het begeleiden van Laura. Marloes: “Gelukkig is ze niet bang om vragen te stellen en pakt ze dingen snel op. Dat scheelt enorm. Om die reden durfden we haar ook al vrij snel in het diepe te gooien. Persoonlijk denk ik dat dát sowieso de beste manier is om iemand zoveel mogelijk uit zijn of haar stageplek te laten halen.” Dat vertrouwen maakt dat Laura ook eigen ideeën durft te opperen, zoals de optie om straks bezoeken aan de praktijk af te wisselen met belafspraken om te voorkomen dat de wachtkamer volloopt. Intussen is ze op eigen houtje gestart met het opnemen van een online work-out voor de cliënten en ook de eerste vlog voor de HvA is in de maak. Laura: “Ik ben er continu mee bezig. Dat gaat vanzelf. Het is gewoon ontzettend leuk om iets voor iemand anders te kunnen betekenen. Het feit dat ik na mijn stage hier aan de slag kan – mits alles goed met het bureau blijft gaan natuurlijk – is dan ook een fantastisch mooi vooruitzicht!”

Eet jezelf gezond

Met diezelfde positieve instelling kijken Marloes en Anne eveneens vooruit. Hopelijk kunnen ze na 11 mei de deuren van de praktijk weer gedeeltelijk openen voor wie dit strikt noodzakelijk is en de huisbezoeken in een latere fase weer opstarten. Uiteraard zonder de 1,5 meter afstand te overschrijden, maar wél met die gewenste weegschaal in de aanslag. De vraag is alleen nog hoe. Anne: “De teamvergadering via Microsoft Teams houden we er sowieso in, want het is een mooie manier om met iedereen contact te houden. Het is nu vooral de uitdaging om de kwaliteit zo goed mogelijk te blijven waarborgen. De veiligheid staat voorop. We zijn momenteel druk bezig met het schrijven van een protocol. Laten we hopen dat corona in ieder geval benadrukt hoe belangrijk goede voeding is. En daarvoor bestaat geen kant en klaar recept: eten is een puzzel die voor iedereen weer anders in elkaar valt. Precies dat maakt dit vak zo ontzettend boeiend!”

Laura van Dijk over stage lopen in Coronatijd

Auteurs

Afbeelding voor Laura van Dijk

Laura van Dijk

Volledige biografie