Flexitariërs
Vrijdag 5 april 2019Binnen de opleiding Voeding en Diëtetiek in Den Haag kunnen studenten al vanaf het eerste jaar binnen het vak Challenge een richting kiezen. In groepsverband starten ze een project waarin ze helemaal vrij zijn hoe ze dit gaan invullen. Er is één doel: maatschappelijke impact hebben.
De keuzes zijn duurzaamheid, consumentenvoorlichting, 1000x fitter, samen eten samen leven & Digital Health.
Ik heb gekozen voor duurzaamheid, omdat ik denk dat binnen voeding hier heel veel in te behalen valt. Ik ben van kinds af aan al erg begaan met de natuur, maar deze dagen is het voor iedereen belangrijker dan ooit om te investeren in een toekomst. Daar hoort een schone planeet om op te leven ook bij.
Flexitariërs
Wij hebben zo de Flexitariers opgericht. Je kunt ons eigenlijk gematigde vegetariërs of vegans noemen. We zijn op zoek naar de lekkerste vegetarische en veganistische recepten, maar nemen zo nu en dan een ‘Flexit’: incidentiële vrijstelling van een plantaardig dieet. Hoe vaak gebruik wordt gemaakt van een Flexit, verschilt per persoon, maar de recepten die wij posten zijn altijd zo groen mogelijk.
Waarom minder dierlijke producten?
Natuurlijk is, zoals ik al zei een plantaardig dieet niet de enige factor die bijdraagt aan het verminderen van je ecologische voetafdruk (de ruimte die nodig is voor jouw consumptie & verbruik). In deze Italiaanse studie zijn de ecologische voetafdrukken van groepen omnivoren, vegetariërs en vegans voor lange tijd vergeleken. Hieruit bleek dat de vegetarische groep een kleinere negatieve impact had op het milieu dan de vlees etenden, maar sommigen scoorden slechter met hun ecologische voetafdruk dan bewustere vleeseters. Veganisten lieten niet per se een kleinere voetafdruk achter.
Het is dus wel bevorderlijk om minder vlees te eten, maar zo zijn er nog meerdere productkeuzes en verschillen in leefstijl die dit effect teniet kunnen doen. Daarom richten wij ons niet alleen op groene voedingsmiddelen, maar ook op hoe ze worden verbouwd en waar ze helemaal vandaan moeten komen. Hierover leren wij elke week meer, en posten onze bevindingen over producten die ondergewaardeerd worden, of juist onterecht zijn op gehyped. Daarbij komen de recepten die duurzaam zijn, vegetarisch óf veganistisch en daarbij altijd gezond, lekker én makkelijk zijn.
We reiken in dit project verder dan alleen voeding, met tips en interviews over duurzaamheid.
Heb je interesse in wat wij doen en ben je een echte wereldverbeteraar of heb je zelf ook veel affiniteit met deze onderwerpen, laat gerust een berichtje achter op ons Instragram account.
Instagram Flexitariërs
Wil je zelf een steentje bijdragen aan het huidige klimaat of gewoon wekelijks vernieuwende recepten? Neem dan ook een kijkje op ons blog!
Blog flexitariërs
De groepsleden zijn: Enza Bom, Leany Kanda, Ella Hendriks, Michelke Rombout en Emy Kuipers.