Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-black(Fast) Food For Thought

(Fast) Food For Thought

Vrijdag 28 januari 2022Afbeelding (Fast) Food For Thought

Vanochtend was ik op bedrijfsbezoek in Zuid-Holland. Rond lunchtijd was ons bezoek afgelopen en onderweg naar huis besloten mijn collega en ik even snel ergens te gaan lunchen. Op datzelfde moment doemde de grote gele M voor ons op, dus ik opper daar een salade te gaan nemen (je bent diëtist of je bent het niet… Zo gezegd, zo gedaan.

Toch bijzonder om te zien hoe vol de zaak zat op een gewone donderdagmiddag! En het was bepaald geen gezellige binnenstadlocatie…. Tegenover ons zat een groepje middelbare scholieren van een jaar of 15. Hun tafel stond vol met grote hamburgers, frites, frisdrank en milkshakes. Maar hé, het waren allemaal meisjes met een postuur dat keurig binnen de acceptabele BMI leek te passen. Dus de vraag is, hoe vaak zouden ze dit doen, waren ze zich bewust van wat ze deden en hadden ze een “cheatday” en hoe erg is dat dan eigenlijk?

Ik keek nog eens naar de verlichte menukaart boven de balie en moest heel goed zoeken naar gezonde keuzes. Die waren veruit in de minderheid en bovendien niet erg aantrekkelijk gepresenteerd als je het mij vraagt. Tegelijkertijd vroeg ik me af hoe logisch het zou zijn dat een 15-jarige uit deze brede keuze aan vette snacks, precies die schaarse groene salade, dat flesje water en een zakje met stukjes appel of wat worteltjes kiest.  

Er is nog een lange weg te gaan in het aanpakken van de obesogene omgeving en medewerking van veel partijen is nodig om hierin iets te bereiken. Betutteling is een beladen woord, maar het maken van de juiste keuzes als er veel ander aanbod is, blijft een uitdaging. We kunnen daar als diëtisten een belangrijk steentje aan bijdragen.  

Onze rol binnen preventie en leefstijl-interventies krijgt binnen het Meerjarenbeleidsplan dat op dit moment wordt geschreven een belangrijke plaats. Naast de vele andere zaken die uitgebreid zijn beschreven in de nieuwe Visie op de diëtetiek en de diëtist in 2030. Het bureau is op volle stoom om samen met de leden, onder leiding van Bianca het MJB uit te werken. Wij als bestuur zijn daar ook nauw bij betrokken. Met elkaar gaan we ervoor. In het kader van “beter goed gejat dan slecht bedacht”, deel ik hier graag nogmaals het motto van Bianca voor 2022: Teamwork makes the Dream work.