Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackEnergie

Energie

Woensdag 7 september 2022Afbeelding Energie

Het is volop zomer in Nederland en nog vakantietijd ten tijde van het schrijven van deze column. Met een laptop in de schaduw en een koud drankje erbij is het nog net uit te houden. Ik vermoed dat velen van jullie nog heerlijk genieten van een welverdiende vakantie of net teruggekeerd zijn. Vakantie is een periode om je batterij op te laden met energie.

Energie, momenteel een hot topic in ons vakgebied: de Gezondheidsraad heeft zeer recent de voedingsnormen voor energie ofwel de referentiewaarden voor de dagelijkse calorische inname, herzien. Daarbij formuleert de Gezondheidsraad in het advies aanbevelingen voor diëtisten om de energiebehoefte van een individu te schatten bij het geven van voedingsadviezen. Dat sluit al aan bij ons werk van alle dag.

Ook op het wereldtoneel is er veel te doen rondom energie, de energiecrisis. We merken dit direct in de energierekening thuis en/of de kosten van de praktijkruimte. Diverse producten en boodschappen zijn al merkbaar duurder geworden. De inflatie heeft al direct invloed op mensen met een kleine beurs. Meer mensen worden afhankelijk van de voedselbank. De huisartsen luiden recent de noodklok wat betreft de armoede en de fysieke en mentale gevolgen hiervan bij hun patiënten. Ook wij als diëtisten gaan dit steeds meer merken bij onze patiënten/cliënten. Ook is er minder geld te besteden aan goede voeding of speciale dieetproducten. Allemaal uitdagingen voor de diëtist om hier goed op in te spelen in de dieetadvisering door bijvoorbeeld hen te wijzen op recepten met een juist budget, koken op maat en zuinig te koken om energie te besparen. Kortom, energie is in de breedste zin van het woord voor diëtisten op het lijf geschreven.

Ondertussen houden we het hoofd maar koel…

Door Jacqueline den Otter, bestuurslid NVD