Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackEen paramedische stage in coronatijd

Een paramedische stage in coronatijd

Dinsdag 7 april 2020Afbeelding Een paramedische stage in coronatijd

Wat betekenen de maatregelen van de overheid voor de voortgang van paramedische stages van de opleiding Voeding en Diëtetiek? Iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van corona te remmen. Dat dit een uitdaging is voor velen is wel zeker: het is een nieuwe situatie en enige aanpassingen zijn nodig. Zitten jullie al in het ritme van thuiswerken?

Ik ben in februari begonnen met mijn paramedische stage bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op de diabetes polikliniek en de afdeling neurologie. Sinds 16 maart zet ik mijn afstudeerstage vanuit huis voort. Om mogelijke studievertraging tegen te gaan of te verminderen, heb ik in samenspraak met mijn stagebegeleiders een aantal opdrachten gestart.

Vervangende opdrachten

 • Samenvatting van de voedingsadviezen uit: The 2020 Standards of Medical Care in Diabetes
 • Casussen uitwerken
 • Factsheet over diabetes ontwikkelen
 • Diabetes voedingsdagboekjes nakijken
 • Literatuur lezen over gesprekstechnieken
 • Zo nu en dan telefonische consulten

Op deze manier probeer ik mij aan te passen aan deze nieuwe werkomstandigheden, en mij verder te ontwikkelen als beginnend diëtist. Ik heb elke week overleg met mijn stagebegeleiders om de stand van zaken en de voortgang van de opdrachten te bespreken.

Online lessen en ’terugkom’dagen

Ook samen met medestudenten en docenten proberen we om zo veel mogelijk werkzaamheden en lessen door te laten gaan op een alternatieve wijze. Vanuit de opleiding worden online lessen en terugkomdagen georganiseerd en hebben ze ons tips gegeven voor thuiswerken. Ze zijn ook nog druk bezig met een oplossing voor de langere termijn. Maar voor nu blijft er nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronamaatregelen op afstudeerstages. Ik houd contact met mijn docentbegeleider en medestudenten via WhatsApp. We delen nieuwtjes met elkaar en delen ideeën over vervolgopdrachten. De hele situatie brengt veel onzekerheid met zich mee. Gelukkig werken we er met zijn allen aan om voor iedereen het beste uit deze moeilijke tijden te halen.

Thuiswerken

Het thuis werken blijf ik een uitdaging vinden. Mijn hele familie werkt thuis aan één eettafel. Allen druk aan het werk en af en toe de beruchte Skype en Zoom gesprekken (die natuurlijk allemaal op hetzelfde moment zijn gepland). Naast conference calls en het koffiezetapparaat is het enige wat je hoort: mijn vader sporadisch foeteren als ik weer per ongeluk tegen de tafel stoot en zijn enorme scherm bijna van de zelfgemaakte ophoging wiebelt. We zijn gedwongen om ons snel aan te passen, na drie weken kon ik eindelijk zeggen dat ik enigszins gewend ben. We hebben allemaal onze draai gevonden. Daarnaast heb ik gemerkt dat een aantal zaken de werkomstandigheden thuis kunnen verbeteren. Deze tips deel ik graag met jullie:

 Tips

 1. Start van de dag
  Je kan een hele hoop goeds teweeg brengen als je een vast ritme aanhoudt. Begin je dag zoals je deze altijd zou beginnen op een werkdag: kleedt jezelf aan, ga ontbijten (niet achter de computer), lees wat en drink een lekkere kop koffie. Neem dan de tijd om na te denken hoe je dag er uit gaat zien: maak een to-do lijst. Het helpt je overzicht houden en geeft rust als je veel te doen hebt.
 2. Werkplek
  Zorg voor een fijne werkplek, je zit hier ten slotte de hele dag. Creëer een werkplek waar je niets anders doet dan werken of studeren. Het is verleidelijk om in bed of op de bank achter je laptop te zitten, maar geloof me, dit is niet goed voor je rug en schouders. Daarnaast associeer je deze plekken vaak met rust, ontspanning of slapen. Het is echt bevorderlijk om een vaste werkplek te hebben. Daarnaast is een opgeruimde en open werkplek ook heel belangrijk, open je gordijnen voor wat natuurlijk licht! Als er geen mogelijkheid is om in rust te werken: maak afspraken met elkaar, en geniet ook van het gezelschap dat je wel hebt!
 3. Pauze
  Thuis is het vaak gemakkelijk om aan één stuk door te werken. Helaas doet dit weinig voor de concentratie en dus uiteindelijk ook voor het werk dat je doet. Mij helpt het om kleine pauzes tussen het werken door te nemen. Er zijn verschillende ritmes die je aan kunt houden:
 • 52 minuten werken en 17 minuten pauze.
 • De Pomodoro-methode: 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Na 4 pomodoro’s 15-30 minuten pauze.
 • Micropauzes: elk uur 5 of elk halfuur 2 minuten pauze.

Ik heb ze allemaal getest en ik ben fan; echter gaat mijn voorkeur uit naar optie een.

Heb je nog steeds een volle agenda met consulten? Plan je pauzes in en neem ook echt even rust. Ook een tip die mij helpt: start op een vast tijdstip maar stop ook op een vast tijdstip.

Ik hoop dat jullie iets aan de tips hebben.

Ik wens iedereen heel veel succes in deze tijden!

Auteurs