Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackEat glitter for breakfast and shine all day
Voeding, psyche en het microbioom

Eat glitter for breakfast and shine all day

Donderdag 22 augustus 2024Afbeelding Eat glitter for breakfast and shine all day

Deze uitspraak zag ik onlangs op sociale media; ontbijt, glitter en vrolijkheid, dat is een mooie combi! En wat is er mooier dan als diëtisten onze cliënten aan wat extra glitter bij het eten te helpen? En zo aan wat extra vrolijkheid.

Het aantal wetenschappelijke onderzoeken dat het verband tussen onze voeding en onze stemming laat zien neemt toe. Als voorzitter van de Commissie Eerste Lijn (tot eind september), is deze column een mooie manier om dit voor het voetlicht te brengen. Juist in de eerste lijn houden veel diëtisten zich hiermee bezig.

Onderzoek naar de invloed van voeding op de psyche is ingewikkeld. Want naast voeding spelen opleiding, hoeveelheid vrije tijd, inkomen, slaap, stress en nog veel meer factoren een rol. In de praktijk zie ik dat mensen zich beter voelen als ze hun voedingspatroon beetje bij beetje veranderen. En natuurlijk kijken we daarbij ook naar de rol van ontspanning, slaap en stress. Het is mooi om te zien dat een beter uitgebalanceerde voeding impact lijkt te hebben op het microbioom. Hopelijk kan dit op deze manier langdurig bijdragen aan verbetering van de hersen-darm-as.

Het is belangrijk om cliënten te helpen bij dit proces. Ik zie het op mijn spreekuur. Mensen vinden het lastig om de juiste keuzes te maken in het doolhof van verleiding: de supermarkt van 2024.

Het merendeel van het voedselaanbod in onze winkels bestaat uit lege calorieën. Ultra-bewerkte voeding waarmee we het microbioom niet helpen. Het deel van de supermarkt met voeding waar je de goede darmbacteriën mee voedt, is veel kleiner. Terwijl de goede darmbacteriën je wel helpen met het produceren van energie, vitamines en neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, zo leert de wetenschap ons. Stofjes die er aan kunnen bijdragen om je beter te voelen.

Ik zie dat de overheid zoekende is in dit proces. Ze laten de ontwikkelingen grotendeels over aan de markt en de consument. Voeding is de eigen verantwoordelijkheid van iedereen en daarin willen we vooral niet worden betuttelt.

Wat zou het mooi zijn als we toegeven dat het te lastig is om deze verantwoording bij de consument te leggen. Wat zou het ook mooi zijn als we als samenleving meer stappen gaan zetten om de consument minder en minder te verleiden met lege calorieën. Diëtisten spelen hier een belangrijke rol in.

Ik gun iedereen een goede basis van real glitter for breakfast, veel goede en lekkere bouwstoffen aangevuld met wat glinsterende lege calorieën!

Auteurs

Afbeelding voor Petra Wilting

Petra Wilting

Diëtistenpraktijk De Juiste Lijn en voorzitter Commissie Eerste Lijn van de NVD.