Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackDuurzame zorg, terug naar het vingertje of het nieuwe normaal?

Duurzame zorg, terug naar het vingertje of het nieuwe normaal?

Donderdag 27 april 2023Afbeelding Duurzame zorg, terug naar het vingertje of het nieuwe normaal?

Bewuste keuzes maken in dagelijkse dingen, het is al heel normaal. Moet je echt iets printen of kun je prima de brochure mailen aan je cliënt? Pak je net wat vaker de fiets voor een huisbezoek? Kleine voorbeelden hoe je in je praktijkvoering een steentje bij kunt dragen aan het klimaat en waar iedereen positief tegenaan kijkt. Spannender wordt het wanneer duurzame zorg ook gaat over de vraag of dit bijvoorbeeld betekent dat je in je advisering aan diezelfde cliënt geen vlees meer gaat opnemen.

De afgelopen maanden stonden in het teken van een nieuwe beroepscode voor diëtisten. Bewustzijn van de relatie tussen gezondheid, klimaat en milieu is een onderwerp wat maatschappelijk leeft en ook bij diëtisten tijdens de diverse gesprekken een hoop losmaakt. Waar de diëtist in het verre verleden nog wel eens bekend stond om haar strenge dieet met alles wat je niet meer mocht eten (het welbekende vingertje), is de diëtist inmiddels bedreven in het goed kijken naar de mogelijkheden van de cliënt tegenover haar en het op maat adviezen geven voor een volwaardig voedingspatroon. Tenslotte vraagt een kwetsbare oudere die is gevallen om andere voeding dan iemand met diabetes. Of het plantaardig is, is minder belangrijk als ik de dialogen tussen de diëtisten goed beluister.

Niet verrassend dus dat tijdens de pauzemomenten op de ALV van de NVD 18 mei jl. in Ede, waar er grote discussieborden in de zaal stonden geplaatst om te reageren op de Beroepscode in wording, er veel stof loskwam rond dit onderwerp. Niet alleen het gevoel van ´moeten we dan allemaal vegan gaan adviseren´, maar zeker ook de bedenkingen van diëtisten die werkzaam zijn in een organisatie waar ze gebonden zijn aan de inkoopafspraken van die organisatie. De vraag rijst op welke manier de  beroepsgroep duurzame zorg inpasbaar kan maken in de praktijkvoering.

Met deze input gingen we de nieuwe gesprekstafel over de Beroepscode in met diëtisten in spe, studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek. Wat hen betreft is het niet eens een discussiepunt of duurzame zorg in de beroepscode komt, we kunnen niet meer zonder dit bewustzijn. Dat is dus een ander geluid.

Ik kijk uit naar de vervolggesprekken en hoe dit veelomvattende onderwerp een vervolg mag krijgen!

Afbeelding voor Marianne Pruijssers

Marianne Pruijssers

Volledige biografie