Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackDiëtist in 2020: doe je mond open!

Diëtist in 2020: doe je mond open!

Woensdag 15 januari 2020Afbeelding Diëtist in 2020: doe je mond open!

Leefstijlverbetering is in 2020 hét trendy onderwerp. Het aantal artikelen dat over dit onderwerp verschijnt in kranten, digitaal, op radio en televisie is niet te tellen. Het woord diëtist komt in de meeste stukken niet voor.

Een gemiste kans, waar ligt dit aan?

Vaak aan de diëtist zelf. Deze is in het algemeen bescheiden, heeft te weinig lef, wil vaak niet op de voorgrond treden, of neemt een afwachtende houding aan. Ook zouden de opleidingen tot diëtist meer aandacht moeten besteden aan communicatieve vaardigheden en de omgang met de media. Dan is het niet verwonderlijk dat andere disciplines het onderwerp voeding overnemen, en niet altijd op wetenschappelijke berustende adviezen, gevraagd of ongevraagd, de media in slingeren. Er zijn regelmatig artsen en pseudowetenschappers of gezondheidsgoeroes die wat over voeding roepen, terwijl de diëtist zelf amper serieus wordt genomen.

Diëtisten laat van je horen!

De diëtist is juist bij uitstek dé deskundige op het gebied van voeding en gezondheid. Diëtisten kunnen de vertaalslag maken ‘van wetenschap naar winkelschap en naar het bord’. Ze zijn praktisch ingesteld en weten ook hoe moeilijk het is om je eetgewoonten blijvend te veranderen.

Sinds 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering. Diëtisten, zorg dat je erbij bent en laat de kaas niet van je brood eten.

Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl op elke leeftijd én een leven lang. Eigenlijk zou je om de twee à vijf jaar naar een diëtist kunnen gaan als een soort APK-keuring (check up) voor een gezonde leefstijl.

Met een gezonde leefstijl kunnen ziektes voor een deel worden voorkomen. Plezier en voldoende ontspanning spelen eveneens een belangrijke rol.

Gezonde leefstijl bij een chronische ziekte

Op 1 januari 2018 hadden bijna tien miljoen mensen in Nederland een of meer chronische aandoening(en). Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Bij een gezondere leefstijl kan een deel van de chronische ziekten verdwijnen. Bijna iedereen weet dat leefstijl belangrijk is om gezond te zijn en te blijven. Maar dat leefstijlveranderingen ook gebruikt kunnen worden voor herstel of behandeling van ziekten heeft veel te weinig aandacht.

Wel veel aandacht gaat hierbij uit naar diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar daarnaast moeten bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld darmkanker en borstkanker, genoemd worden.

Met voeding alleen kun je kanker niet genezen, maar een gezonde voeding is wel belangrijk om zo goed mogelijk door de behandelingen heen te komen en de kans op terugkeer van kanker te verkleinen. Veel patiënten met kanker krijgen na de afloop van de behandeling een ongewenste lichaamssamenstelling en daardoor een verhoogd risico op overgewicht en hart- en vaatziekten.

Doorverwijzing naar diëtist

In de curatieve zorg moet aan het begin van de behandeling al worden doorverwezen. Niet wachten, maar direct aan de slag. Te vaak hoor je van de patiënten dat de arts zegt: als het niet lukt dan maar naar… een diëtist. Dat is het paard achter de wagen spannen.

Chronisch ziek zijn is een soort topsport. Topsporters letten op wat zij eten en hebben een uitgekiend trainingsprogramma. Zij hebben een heel team om zich heen; een coach, een fysiotherapeut, een psycholoog en een diëtist. Waarom krijgt een chronisch zieke patiënt deze begeleiding niet?

Ondersteuning op het gebied van leefstijlverbetering is nodig bij mensen ter preventie van ziekte en bij een chronische ziekte. Zonder ondersteuning lukt het vaak niet om gezonder te gaan leven. De rol van zorgverleners is van wezenlijk belang. De diëtist moet hierbij een belangrijke voortrekker worden.

Diëtist, er is werk aan de winkel. Stroop de mouwen maar op!

Leiden, 14 januari 2020.

Reactie van Bianca Rootsaert, directeur van de NVD

De oproep van Anne Wipkink, erelid van de NVD, komt recht uit het hart. Het  beeld dat ze schetst wordt door velen van ons dagelijks zo gevoeld en ervaren.  In onze samenleving is voeding een maatschappelijk onderwerp geworden en dat zorgt voor nieuwe benaderingen, zienswijzen en ook beroepen. Als diëtisten moeten we duidelijk blijven maken dat informatie over voeding iets heel anders is dan een behandeling of advies over voeding voor een individu, in een bepaalde levensfase, met specifieke problematiek en aandachtspunten.  Wat goed is voor de een is niet altijd goed voor de ander. En dat nu is precies waar de diëtist het verschil maakt.

Anne geeft aan dat diëtisten de bres op moeten en dat verandering bij jezelf begint.  Als NVD ondersteunen en begeleiden we die verandering, want daar zijn we voor. Collectief waar het moet, individueel waar het kan.  Samen is er een wereld te winnen.

Auteurs

Afbeelding voor Anne Wipkink – Bakker

Anne Wipkink – Bakker