Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackDe volgende stap

De volgende stap

Vrijdag 11 maart 2022Afbeelding De volgende stap

Zo daar zit ik dan met een blanco word document, te bedenken wat ik wil schrijven. De zon schijnt buiten en het is echt lenteweer. Eigenlijk wil ik zo even naar buiten, even frisse lucht. Sinds januari werk ik 20 uur voor de NVD en heb ik mijn praktijk opgegeven. Best een ding.

Het hebben van een eigen praktijk is intensief. Niet alleen de zorgverlening, maar vooral al die andere dingen die erbij komen kijken als overleggen, administratie, het bijna continu bereikbaar zijn. En natuurlijk de mensen waar je geen energie van krijgt, want die bestaan heus. Maar er zijn ook even zoveel mensen van wie je wel energie krijgt en die je echt helpt een stap te maken in hun gezondheid. Ook zijn er ontwikkelingen die interessant zijn om nader te onderzoeken en wil je deel uit maken van de zorg in je regio. Ik heb de balans opgemaakt en besloten na 15 jaar praktijkvoering dat het tijd was voor de volgende stap.

Bij de NVD ligt er zoveel werk en wat gaat er veel veranderen in de nabije toekomst. De NVD zit bij alle soorten van overleg en de veranderingen gaan in rap tempo. Dat moet ook, want de zorg is duur en als we niet uitkijken, straks onbetaalbaar. Daarom hebben we een visie geschreven en zijn we nu bezig met het vormgeven van een meerjarenbeleidsplan dat daarop inspeelt en het jaarplan voor dit jaar. Tijdens de ALV wordt je bijgepraat en mag je stemmen. Natuurlijk hopen we je daar te zien en te ontmoeten, want dat mag gelukkig allemaal weer fysiek. Aanmelden kan nog steeds!

Schuilkelders

En dan is daar die andere dreiging, die uit het oosten komt. Het corona nieuws is helemaal verdrongen hierdoor. Ik zie mijn meiden van 12 en 13 het nieuws consumeren en vragen hebben over waar de schuilkelders hier zijn en hoe het nu verder moet. In hun klassen zitten Russen en Oekraïners en dat gaat niet per definitie allemaal goed. De spanning is weer helemaal terug.

En hoe verhouden wij ons tot “ de toestand in de wereld” met de plannen van de NVD en de zorg die we verlenen? Voeding is en blijft belangrijk. Juist in oorlog zie je dat voeding de basis is van een goede gezondheid. De hulpstromen komen op gang met nationale en lokale initiatieven. Voeding is bijna altijd onderdeel van wat er gevraagd wordt om te geven. En we zien een stroom vluchtelingen op gang komen die ook Nederland bereikt.  De mensen zullen getraumatiseerd zijn, onwetend hoe het verder moet. Misschien krijg je die mensen wel op je spreekuur te zien. En net zoals Covid ons overviel, overvalt deze oorlog ons ook. En net zoals er bij Covid in no -time een behandelprotocol werd gevonden en uitgerold, zo doen we dat gewoon nog een keer voor oorlogsslachtoffers als dat nodig mocht zijn. De NVD heeft inmiddels de hand uitgereikt naar de Oekraïense collega’s.  Efad staat ook in contact met ze.

Wat kan jij doen? Kom naar de ALV, stem mee en laat van je horen als je iets wilt bijdragen, als je iets nodig hebt of als je een goed idee hebt. We zijn er voor je. Samen gaan we de klussen klaren!

Karen Plantinga, belangenbehartiger