Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackDe ‘quick fix’ moet plaatsmaken voor ‘duurzaamheid’

De ‘quick fix’ moet plaatsmaken voor ‘duurzaamheid’

Woensdag 17 april 2019Afbeelding De ‘quick fix’ moet plaatsmaken voor ‘duurzaamheid’

Ik ben ervan overtuigd dat de titel een weerspiegeling is van de huidige maatschappij. Geduld is in alle opzichten ver te zoeken, en voor alles zijn we op zoek naar een zogenoemde quick fix. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar is een dergelijke methode om iets op te lossen of te verbeteren ook ‘duurzaam’?

In de praktijk blijkt dat vaak niet het geval. Dat geldt ook op het gebied van voeding en gezondheid. Ga maar eens na, hoe vaak hoor jij iemand die wil afvallen, zeggen dat diegene over een half jaar of een jaar een bepaald gewicht wil hebben bereikt? Precies, nooit. En daar zit hem meteen de crux. Als iemand wil afvallen, dan moet het ook snel. Terwijl het proces dat daar aan vooraf is gegaan om (te) zwaar te worden er een van de lange termijn is geweest. Niemand gaat binnen twee weken van een gezond gewicht naar overgewicht. Waarom moet dit andersom dan wel? Deze gedachtegang is ontstaan door de afslankproducten en diëten die meer bijdragen aan een ongezonde samenleving dan dat ze daadwerkelijk mensen helpen bij afvallen en het behouden van een gezond gewicht.

Snel ….

Hoe kan ik dat zo stellig schrijven? Heel simpel. Feit is namelijk dat het overgrote deel van de afslankproducten zoals maaltijdrepen en shakes veel suikers bevatten. Zo bevat een maaltijdreep van het merk WeightCare liefst 15 gram suiker per reep. Dat is slechts een slordige 3 gram minder dan een grote roze koek. Als diëtist, voedingskundige of iemand die anderszins veel kennis van voeding en gezondheid heeft, prik je hier gemakkelijk doorheen. Maar de doorsnee Nederlander die graag wil afvallen en niet weet hoe hij of zij dit op eigen houtje moet doen, valt al gauw terug op dergelijke producten. Waarom? Omdat het snel is en op korte termijn vaak wel effect heeft. Logisch, want wanneer je een dergelijk programma volgt dan geldt er een calorierestrictie. Je eet dus minder calorieën dan dat je dagelijks verbrandt en zodoende val je af. Dat is een eeuwenoude regel en een gegeven dat als een paal boven water staat. Dan maakt het niks uit of je dit nou doet met maaltijdrepen of shakes of met junkfood. Je kunt als het om afvallen gaat dus net zo goed die roze koek eten in plaats van de dure maaltijdreep. Met als kanttekening dat een maaltijdreep nog andere voedingsstoffen zoals eiwit bevat, een roze koek niet. Maar minder calorieën eten dan je nodig hebt betekent simpelweg dat je zult afvallen.

…. of duurzaam?

Het probleem met dit soort afvalproducten zit hem in de ‘duurzaamheidfactor’ van het resultaat. Die is namelijk zo goed als afwezig. Gemiddeld zul je namelijk veel moeite hebben met een gezond en evenwichtig voedingspatroon en ‘lifestyle’ nadat je bent afgevallen met behulp van dergelijke producten. Dat is gemakkelijk te verklaren. Ze leveren namelijk geen enkele bijdrage aan de bewustwording van gezonde voeding, en nemen de behoefte aan suikers en zoetigheden niet weg. Zie hier meteen de complexiteit van het probleem. Afvallen en gezond leven is veel meer dan een simpele voedingskeuze. Om een gezonde voedingskeuze te kunnen maken is het belangrijk dat je daar een eerlijke kans voor krijgt. Het huidige aanbod aan voedingsmiddelen neemt voor velen die eerlijke kans weg. Daar speelt een product als Weightcare op in door met een zogenoemde quick fix te komen waarbij je in een aantal dagen gewicht verliest door maaltijdvervangers te gebruiken. Dit is een maatschappelijk probleem dat mijn inziens om een harde aanpak vraagt. Dan heb ik het niet over het verbieden van dergelijke merken en producten;  we leven nou eenmaal in een vrij en democratisch land. Maar wel om een nationale campagne waarbij bewustwording wordt gecreëerd. Het is namelijk nog altijd geen algemene kennis dat afvallen en/of op een gezond gewicht blijven een manier van leven is.  Wanneer we ons hier allemaal bewust van zijn, ben ik ervan overtuigd dat overgewicht en obesitas en alle bijbehorende welvaartsziekten geleidelijk zullen afnemen. Op een duurzame manier.

Auteurs

Afbeelding voor Sjors Hendriks

Sjors Hendriks