Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackDe kracht van verhalen vertellen
Vertel je verhaal als diëtist

De kracht van verhalen vertellen

Dinsdag 16 mei 2023Afbeelding De kracht van verhalen vertellen

Al op jonge leeftijd komen we in aanraking met verhalen. Als kind lezen je ouders en/of de leerkrachten op school je verhalen voor. Niet alleen draagt voorlezen bij aan je taalontwikkeling, je leert ook de wereld om je heen en je eigen gevoelens en emoties te kennen en begrijpen. Door vervolgens zelf verhalen te lezen verbreed je nog meer je horizon.

In mijn vakgebied communicatie staat het vertellen van verhalen centraal. Als communicatieprofessional wil ik informeren, enthousiasmeren, overtuigen; een relatie aangaan met de ontvanger. Vorig jaar november trad ik in dienst bij de NVD. De verhalen dienden zich meteen aan. Een goede vriend die ernstig nierfalen kreeg en daardoor zijn eetpatroon drastisch moest aanpassen. Een vriendin die borstkanker kreeg en met hulp van een diëtist zo gezond mogelijk haar behandelingen onderging. En ook mijn puberzoon die besloot dat naast zijn tennis 4x per week krachttraining in de sportschool een goed idee is en eiwitshakes ging drinken. Leuk zo’n sportief leven, maar ik heb wel de hulp van een diëtist ingeroepen om mee te kijken naar zijn nieuwe leef- en eetpatroon.

In de afgelopen maanden heb ik ook zoveel inspiratie opgedaan uit jullie verhalen. Ik leerde diëtisten kennen bij verschillende eerstelijnspraktijken, bij een verpleeghuis en ziekenhuis, bezocht de afdeling Diëtetiek in een academisch ziekenhuis, sprak diëtisten bij hogescholen en in het bedrijfsleven. Voor jullie natuurlijk niets nieuws, maar voor mij is het echt een ‘eye-opener’ hoe veelomvattend het werk van de diëtist is. Een veel gehoorde opmerking is dat het belangrijke werk van de diëtist onvoldoende bekend is. Kortom: werk aan de winkel voor mij én jullie. Ik geloof in de kracht van verhalen. Door jullie dagelijkse inzet zal het verhaal van het belang van de diëtetiek zich steeds verder verspreiden. Deel je ervaringen met je vrienden en familie, met je collega-zorgverleners, aan de regionale overlegtafels en via (sociale) media. Mijn belofte aan jullie: ik kijk, luister, denk graag mee en vertel het door!

Afbeelding voor Meike Koster

Meike Koster