Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackDe Kennisagenda Diëtetiek stimuleert onderzoek naar wat we (nog) niet weten

De Kennisagenda Diëtetiek stimuleert onderzoek naar wat we (nog) niet weten

Donderdag 25 januari 2024Afbeelding De Kennisagenda Diëtetiek stimuleert onderzoek naar wat we (nog) niet weten

“Er wordt zoveel beweerd over gezonde voeding, wie moet ik nou geloven?” Een vraag die je regelmatig van je cliënten zult horen. En ook een heel begrijpelijke vraag, want voeding en diëtetiek is een complex vak. Gelukkig ben jij als diëtist de expert die mensen wegwijs kunt maken in het web van verschillende en soms tegenstrijdige voedingsadviezen.

Maar soms heb je van die momenten dat je het zelf ook niet weet. Dan kun je natuurlijk te rade gaan bij een collega-diëtist of een bijscholing volgen, maar sommige dingen weten we gewoon nog niet. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan om die vraag met zekerheid te beantwoorden. Dit noemen we een kennishiaat.

Als NVD is het onze rol om deze kennishiaten in kaart te brengen, zodat we weten waar nog meer onderzoek naar nodig is. Hiermee begonnen we in 2018 en we maakten de Kennisagenda Diëtetiek*. Op dit moment werken we aan het actualiseren van deze Kennisagenda. Hoe we dit doen? In oktober 2023 hebben we jullie als leden gevraagd om aan te geven welke kennis jullie in de praktijk missen en welk onderzoek er daarvoor gedaan moet worden. Op 11 januari 2024 vond de Invitational Conference Kennisagenda Dietetiek 2024 plaats met ruim 40 deelnemers, waaronder diëtisten, onderzoekers en patiëntvertegenwoordigers. Samen hebben we deze vragen geprioriteerd en kwamen we tot een lijst van 20 belangrijke kennishiaten.  Vanuit deze kennishiaten werken we verder aan de nieuwe kennisagenda. In mei komt er bij ZonMW een oproep voor subsidieaanvragen  voor wetenschappelijk onderzoek op paramedisch gebied, waaronder de diëtetiek. De geactualiseerde kennisagenda vormt hierbij de leidraad.

Met deze kennisagenda stimuleren we als NVD het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de diëtetiek. En daarmee helpen we ook jou als diëtist om je vakkennis te vergroten en je cliënten een nog betere behandeling te bieden!

* Benieuwd naar wat een Kennisagenda nu eigenlijk is? Waarom deze zo belangrijk is en hoe deze tot stand komt? In deze video beantwoordt Jacqueline den Otter, diëtist en NVD-bestuurslid, deze vragen over de kennisagenda.