Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackCOVID-19 in de eerste lijn

COVID-19 in de eerste lijn

Vrijdag 26 juni 2020Afbeelding COVID-19 in de eerste lijn

Blijven ook bij jou de doorverwijzingen van Covid-19 patiënten uit of zijn de aantal doorverwijzingen wellicht minder dan verwacht? Hierbij wat tips die je zou kunnen oppakken.

Siilo spaces

Binnen de Siilo app in Rotterdam is er een spaces vanuit het RIVM aangemaakt onder de naam Netwerkzorg Rotterdam hierin is opgenomen nieuws, vragen tussen huisarts en internist, huisarts en GGD, Extramurale specialisatie, mijn vragen en contacten. Goed is om ervoor te zorgen dat jij zelf of een vertegenwoordiger van alle eerstelijns collega’s in je regio bij een dergelijk spaces bent aangesloten. Ik heb de indruk dat deze spaces elders in Nederland ook aangemaakt zijn. Vraag even bij een van je huisartsen na of dit ook zo is. Binnen deze spaces worden over en weer vragen en casussen besproken. Juist wanneer voeding bij de casus een rol kan spelen of de revalidatie al geheel een rol kan spelen kun je makkelijker de verwijzer benaderen.

‘even zitten’

Een andere tip die ik heb is om met je samenwerkende huisarts even te gaan zitten om de hele groep van COVID -19 patiënten door te nemen. Wanneer je dit doet hoor je hoeveel patiënten van de praktijk zijn opgenomen op de IC, hoeveel patiënten nog bij de longarts onder controle zijn en hoeveel kwetsbare ouderen COVID-19 hebben. Als laatste groep hou je de leeftijdsgroep van 20-50 jaar over. Van deze groep weet de huisarts vaak maar weinig af. Deze patiënten zijn in het algemeen in thuisquarantaine gegaan en melden geen bijzonderheden. Goed is om alle groepen even na te bellen. De POH kan dit doen en wellicht in overleg zodat de bij jou al bekende patiënten je wellicht zelf al kunt doen. Zo zorg je net even mooier voor een meer kwalitatieve samenwerking en vallen er geen patiënten tussen wal en schip.

Veel succes!

Jolande van Teeffelen, diëtist

Lid NVD, bestuurslid DC010, bestuurslid PMNR ( Paramedisch netwerk Rotterdam), coördinator diverse COVID-19 behandelteams in Rotterdam

Auteurs

Afbeelding voor Jolande van Teeffelen

Jolande van Teeffelen

Volledige biografie