Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackBevoegd en bekwaam

Bevoegd en bekwaam

Maandag 25 april 2022Afbeelding Bevoegd en bekwaam

Vandaag geef ik namens de NVD Academy voor het eerst de scholing Directe Toegankelijkheid Diëtetiek; de DTD. Ik heb zelf de scholing lang geleden gevolgd en deze altijd van toegevoegde waarde gevonden, met name door het continue alert zijn op rode vlaggen. Het aantal aanmeldingen is overweldigend.

Deze scholing is ongeveer 10 jaar geleden door de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) gegeven maar door verminderde belangstelling gestopt. De NVD had begin dit jaar het voornemen om deze scholing nog één keer te geven voor mogelijke spijt optanten dan wel geïnteresseerden. Als je als diëtist de DTD gevolgd hebt, ben je bevoegd en bekwaam om de dietistische screening te doen.

Samen met de HAN die hun dia’s verstrekt hebben en Debby Lautenbach, projectleider bij de NVD hebben we dit opgepakt. En omdat er zoveel aanmeldingen zijn, wordt er een tweede, en mogelijk derde cursus gepland!

De DTD; hoe zit het ook alweer?

Na aanmelding wordt de screening ingezet en is het aan de diëtist te beslissen of dietistisch onderzoek en behandeling geïndiceerd is. Middels de hulpvraag en de klacht van de cliënt/patiënt heeft de diëtist geleerd hoe door te vragen dan wel te onderzoeken op een aantal kenmerken.

De diëtist kan naar aanleiding van het screenings proces komen tot de volgende conclusie

  1. Pluis (de diëtist overlegt met de client/patiënt en besluit dat verder dietistisch onderzoek zinvol is als de cliënt/patiënt dat wil)
  2. Pluis, maar (diëtist informeert de cliënt/patiënt en adviseert om contact op te nemen met een andere professional c.q. andere  gespecialiseerde diëtist)
  3. Niet Pluis (diëtist informeert client/patiënt en adviseert contact op te nemen met (huis) arts om nader onderzoek te laten doen en stelt voor om te rapporteren naar (huis) arts.
  4. Niet Pluis, maar (de diëtist overlegt met de client/patiënt en besluit dat verder dietistisch onderzoek zinvol is als de client/patiënt dat wil. Daarnaast adviseert  de diëtist contact op te nemen met (huis) arts om nader onderzoek te laten doen en stelt voor om te rapporteren naar (huis) arts.

Deze stappen, ofwel de “rode vlaggen” kunnen ook ingezet worden bij de diëtistische anamnese, diagnose en behandeling als een cliënt/patiënt zonder verwijzing van een arts op het spreekuur komt.

Aanmelden voor de cursus

Heb jij ook interesse in deze Directe toegankelijkheid Diëtetiek cursus? Stuur dan een bericht naar bureau@nvdietist.nl. Je komt dan ook een lijst en wordt geïnformeerd wanneer de nieuwe data bekend zijn.