Aan de slag in Almere!
Zaterdag 11 april 2020Zoals iedereen momenteel word ook ik overstroomd met allerlei informatie rondom COVID-19. Je kan de tv of de radio niet aanzetten of je hoort wel weer iets nieuws. Zo zag ik natuurlijk ook de informatie van de NVD en de artikelen op NTVD media. Ik had nog niet van REACH gehoord en al helemaal niet van PICS. Dat is niet iets waar je als ZZP-er in de 1e lijn mee te maken krijgt. Normaal gesproken.
Maar het is niet normaal op dit moment. Dus ik ben gaan lezen en gaan bedenken wat dit voor de 1e lijn betekent als er straks een groot aantal mensen uit het ziekenhuis komen om daar te herstellen en revalideren.
Het Amsterdamse REACH-team heeft een toolkit online gezet, multidisciplinair met wat er zou moeten gebeuren per professie. We moeten dus samenwerken! Dit is ook de insteek van de juiste zorg op de juiste plek en regionalisering.
Netwerk van diëtisten in Almere
In Almere hebben we in oktober de mogelijkheden verkend met de ELAA voor een netwerk van diëtisten. De wil is er, er is alleen nog niks concreets opgezet. Om COVID-19 dan maar eens positief te gebruiken leek mij dit het moment om met elkaar na te denken over een behandelprotocol voor (ex) COVID-19 patienten in de 1e lijn.
Ik heb alle diëtisten in Almere gemaild en binnen 2 dagen hebben we met elkaar overlegd via Zoom. Eén praktijk was gestart met het verzamelen van informatie over voeding bij COVID-19. Dat document is gedeeld en door iedereen aangevuld tot een totaal document. De laatste hand wordt er nu aan gelegd.
Overdracht uit het ziekenhuis
We hebben goed contact met het Flevoziekenhuis. De collega’s daar weten dat we dit aan het doen zijn. Het Flevo geeft aan het te druk te hebben om gedetailleerde overdrachten te schrijven, daarom hebben we samen een verkort overdrachtsformulier samen gesteld met de minimale info die we moeten hebben. Er is één mailadres waar de overdrachten naar toe worden gestuurd en de beheerder daarvan (een diëtist) verdeelt de aanvragen op basis van de sociale kaart.
We hadden een verouderde sociale kaart van alle diëtetiek praktijken verdeeld over Almere, deze is geupdated.
De gezondheidscentra en huisartsen worden allemaal per brief geïnformeerd dat de diëtetiek er klaar voor is om patiënten met COVID-19 in de 1e lijn te behandelen en of ze eraan willen denken tijdig door te sturen.
Multidisciplinaire samenwerking
Daarnaast vinden wij het belangrijk dit multidisciplinair op te zetten. Om met de andere disciplines in aanraking te komen hebben we de ELAA ingeschakeld. Er moet contact gelegd worden met de fysiotherapeuten, de logopedisten, de ergotherapeuten, de psychologen, praktijkondersteuners en GGZ.
De ELAA is ook betrokken geweest bij de implementatie van REACH in Amsterdam en wist welke disciplines belangrijk zijn. Ze hebben een brief opgesteld en die is afgelopen donderdag verstuurd aan alle disciplines. In de brief wordt gevraagd of ze patiënten die herstellen van COVID-19 kunnen begeleiden, of ze al een behandelprotocol hebben, of ze het REACH protocol volgen en of er een sociale kaart van hun professie in Almere is.
Samen
De afgelopen dagen hebben we zo’n beetje twee keer per week contact met ons diëtistenclubje via Zoom. De saamhorigheid is groot en het is fijn te zien dat een ieder zich in wil zetten. Ook het contact zoeken met anderen gaat goed. Zo heeft ieder zijn netwerk en een telefoontje is snel gepleegd. Omdat iedereen thuiszit kan er op korte termijn snel gehandeld worden.
Ik vind het inspirerend om te zien dat je op korte termijn iets op kunt zetten, waar iedereen blij van wordt. Het juist inzetten van ieders expertise is leuk om te doen. Het kost wel tijd en veel leeswerk, maar gelukkig is daar ook tijd voor. De agenda is toch iets minder gevuld dan normaal. Ook het beeldbellen met elkaar gaat goed en is een bruikbare tool in dit proces.
Mocht er in jou regio nog niet nagedacht zijn over hoe de patiënten met COVID-19 op te vangen in de 1e lijn: bel je collega’s en ga brainstormen wat er nodig is. Geef de diëtetiek een gezicht in dit proces en samen zijn we sterk!