Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Artikelenmisc/arrow-dots-black“Tof om steeds weer zo’n mooi vakblad te maken”
NTVD-redacteur Carolien Schuurman blikt terug

“Tof om steeds weer zo’n mooi vakblad te maken”

Donderdag 27 oktober 2022Afbeelding “Tof om steeds weer zo’n mooi vakblad te maken”

Caroelien Schuurman begon in 2006 als freelance tekstschrijver voor NVD Nieuws. Twee jaar later ging ze ook artikelen schrijven voor het NTVD en werd ze verantwoordelijk voor het wetenschappelijke katern. In 2015 kwam ze in vaste dienst bij de NVD. Nu gaat Caroelien ons verlaten. We blikken met haar terug aan de hand van enkele trefwoorden.

Voeding en Diëtetiek

“Een leuke, praktische studie, die ik deed in Groningen. Er zaten voornamelijk meiden in de klas. We konden, voor die tijd vooruitstrevend, kruiden uit onze eigen kruidentuin knippen. Elke week kookles: zelf custardvla maken, zónder klontjes, net zo lang totdat de docent tevreden was. ‘’Mijn keuze voor de studie werd ingegeven door het feit dat ik graag iets met mensen wilde doen en interesse had in allerlei weetjes als: ‘zwarte bessen zijn goed voor je nieren’ en ‘havermout verlaagt je cholesterol’. Mijn vader had een drogisterij, dus dat soort praat kwam geregeld langs.”

Wageningen

“Ik wilde meer verdieping dus de studie Voeding en Gezondheid was een prachtige aanvulling op mijn eerdere opleiding. Wageningen bood een bredere context, met de mogelijkheid om richting te geven aan mijn eigen interesses. Ik vond mijn passie in de humane studies. Vooral omdat ik daarin heerlijk praktisch aan de slag kon: werken met mensen, en goed weten wat je aan het onderzoeken bent en wat daarop van invloed is.” ’Met de diëtisten van de vakgroep berekenden en maakten we maaltijden met een bepaalde hoeveelheid foliumzuur, die vrijwilligers dan op de uni kwamen eten. Ontzettend leuk om met een heel team aan te werken. Ook het meten van bloedwaarden en de voedingsinname, en deze data vastleggen, analyseren en erover rapporteren, hoorde daarbij. Ik heb daar goede herinneringen aan.”

Foto: Harm Jan Schuurman

NTVD

“Een mooi vakblad. Tof om te maken. Daarin kon ik mijn brede interesse en nieuwsgierigheid altijd goed kwijt! Je zoekt zelf naar de antwoorden op vragen die je hebt, of je legt de vragen neer bij de mensen die er meer verstand van hebben. Dat verhaal schrijf je op zodat anderen er ook wat aan hebben. Ik ga dat wel missen!”

‘’Ik wil hierbij de leden oproepen om actief mee te denken over óns tijdschrift. Waar zou jij nou graag meer over willen lezen? Die betrokkenheid heb ik altijd wel gemist. Veertig duimpjes op LinkedIn is oké, maar iets meer respons op de inhoud zou fijn zijn. Want als redactie wil je graag input, al is het maar om te voorkomen dat je eigen interesses te vaak aan bod komen.”

Deadlines

“Dat liep eigenlijk altijd wel smooth bij het NTVD. We waren erg goed op elkaar ingespeeld. Maar er waren zo nu en dan ook wel artikelen waar gewoon ‘iets’ mee was. Dat liep dan vanaf het begin al niet lekker: te laat aangeleverd, veel redactiewerk of discussies met de auteur. Als je al langere tijd als redacteur werkt, voel je dat bij bepaalde artikelen al aankomen. Maar dat maakt het werk ook juist leuk!” ‘’En ik werk graag aan iets concreets, dus als je dan na het schrijven, nadenken over een illustratie, redigeren en controleren van de drukproef, uiteindelijk het tijdschrift in handen hebt, is dat altijd weer een feestje!”

Onderzoek

“Daar ligt mijn hart. Ik vind het interessant om over nieuwe ontwikkelingen te lezen, én om zelf onderzoek te doen. Bestuderen wat bekend is en dan bedenken wat en hoe je het verder gaat onderzoeken, data verzamelen en dat dan weer netjes opschrijven. En wat mij betreft liever over verschillende onderwerpen dan heel erg de diepte in. Ik ben meer een ‘alleseter’ dan een specialist.”

WAR

“De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van het NTVD is een club betrokken onderzoekers uit het werkveld die de artikelen voor het wetenschappelijke katern controleert. Is het onderzoek netjes uitgevoerd? Met de juiste statistiek? Gaan de conclusies niet te ver? Van hun input leerde ik zelf ook steeds weer. Het is een heel betrokken groep die naast het eigen werk veel tijd en energie steekt in deze adviesraad. Ik heb met plezier met ze samengewerkt en kon ze altijd benaderen. Een welgemeend ‘bedankt’ is hier wel op zijn plaats!”

Hoogtepunten

“We onderzochten met een extern bureau de perceptie van gezondheid van voedingsmiddelen bij diëtisten en consumenten: hoe gezond vinden zij bijvoorbeeld sinaasappelsap of roomboter? Het was interessant om te zien over welke voedingsmiddelen diëtisten en consumenten het wel en niet eens waren. Ik zou dit onderzoek nog graag eens willen herhalen; puur om te zien of dingen zijn veranderd.” ‘’Ook ben ik trots op de twee wetenschappelijke katernen die ik zelf kon vullen. Een over de DIEET-studie die ik rapporteerde vanuit het lectoraat van de HVA, en een over het onderzoek dat we vanuit het NTVD lieten doen over Het Haagse Kookboek. Ludiek onderzoek met een knipoog. En de NTVD-themanummers vond ik altijd erg leuk om te maken.”

HHS

“Daar werk ik inmiddels alweer drie jaar. Tot nu toe begeleid ik vooral vierdejaars studenten bij het afstuderen. Ik heb ook mijn Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid gehaald. Komend studiejaar ga ik aan de slag in het challenge-based onderwijs. Daarin ontwikkelen studenten ondernemende vaardigheden om uitdagingen aan te gaan en oplossingen te zoeken voor uiteenlopende thema’s. Dat doen ze samen met medestudenten, de docent en mensen uit de praktijk. Ze krijgen de nodige kennis aangereikt, maar moeten ook zelf actief op zoek naar informatie. Ik vind het leuk dat de opleiding in de loop der jaren ook breder is geworden, met meer aandacht voor onderwerpen als sport, duurzaamheid en sociale aspecten.”

Toekomst

“Ik ga me eerst maar eens bezighouden met mijn challenge ‘Samen eten, samen leven’. Zorgen dat de projecten lopen, en dat studenten ervan leren en netwerkpartners ervan profiteren. Uiteindelijk zou ik dat ook graag willen combineren met het doen van onderzoek.” ‘’Daarnaast volg ik het komende half jaar een studie volgen aan de Health Innovation School in Rotterdam: ik wil meer te weten komen over hoe de zorg in Nederland is georganiseerd en samen met andere professionals werken aan innovaties in de zorg. Ik hoop daar te leren welke tools je daarvoor kunt gebruiken. Die ervaring kan ik dan ook weer gebruiken op de hogeschool. En verder hoop ik te blijven samenwerken met diëtisten uit het werkveld; met het netwerk dat ik in de loop der jaren heb opgebouwd. We komen elkaar vast wel weer tegen!”

Lees dit artikel hier in pdf.

Auteurs

Afbeelding voor Ir. Caroelien Schuurman

Ir. Caroelien Schuurman

Volledige biografie
Afbeelding voor Wendy van Koningsbruggen

Wendy van Koningsbruggen

Volledige biografie