Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Artikelenmisc/arrow-dots-blackRol eiwit bij afname spierkracht en -massa

Rol eiwit bij afname spierkracht en -massa

Donderdag 11 mei 2017Afbeelding Rol eiwit bij afname spierkracht en -massa

Inactiviteit veroorzaakt een afname van spiermassa en kracht. Marlou Dirks onderzocht de rol van eiwit in de voeding en beweging bij inactiviteit bij de M3 onderzoeksgroep van de Universiteit van Maastricht.

Anabole resistentie 

Fysieke inactiviteit leidt niet alleen tot een verlaging van de spieropbouw, maar ook tot een verminderde gevoeligheid van de spier voor de anabole werking van eiwit uit de voeding. Immobilisatie van vijf dagen veroorzaakt bij jonge mannen een afname van 3,5% van de spierkracht en 9% van de spiermassa. Bij ouderen en zieken is de schade nog groter.

Electrostimulatie spieren

In dit onderzoek is neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) toegepast om de spieren te stimuleren. Toepassing van NMES bleek de spieratrofie volledig tegen te gaan bij immobiele gezonde mannen, maar ook bij comateuze patiënten op de Intensive Care.

Effect eiwitsuppletie

Eiwit in de voeding is een belangrijke stimulus van eiwitopbouw. Suppletie van eiwit (bij een inname volgens behoefte) voorkomt de spieratrofie en het verlies aan kracht niet. De combinatie van NMES en eiwitsuppletie zorgt bij actieve ouderen niet voor extra spieropbouw, maar heeft dit effect bij inactieve ouderen wel.

Conclusie

Gezien het substantiële spierverlies dat optreedt na een korte periode van inactiviteit, is het van groot belang om effectieve interventies zowel voor, tijdens als na een periode van inactiviteit toe te passen. Veelbelovend zijn NMES en het geven van eiwitrijke voeding.

Proefschrift

Dirks M. Interventional strategies to combat muscle disuse atrophy. Proefschrift Universiteit Maastricht, 18 november 2016.

Het proefschrift (e-book) is op te vragen via: m.dirks@exeter.ac.uk.

Auteurs

Afbeelding voor Redactie NTVD

Redactie NTVD

De redactie van het NTVD – tot februari 2021: Hinke Kruizenga, Wendy van Koningsbruggen en  Caroelien Schuurman

Volledige biografie