Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Artikelenmisc/arrow-dots-blackPromotie Amely Verreijen: Hoe ouderen verantwoord kunnen afvallen

Promotie Amely Verreijen: Hoe ouderen verantwoord kunnen afvallen

Dinsdag 11 januari 2022Afbeelding Promotie Amely Verreijen: Hoe ouderen verantwoord kunnen afvallen

Hoe kunnen ouderen met obesitas verantwoord afvallen? Dat is de centrale vraag in het proefschrift Treatment of Obesity in Older Adults van voedingswetenschapper Amely Verreijen. Ook formuleerde ze een aantal adviezen voor de dieetpraktijk. Verreijen promoveert woensdag 12 januari aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gewichtsverlies bij ouderen met obesitas geeft mogelijk risico’s, zoals een verlies aan spiermassa en botmineraaldichtheid. Uit onderzoek van Verreijen blijkt dat deze risico’s beperkt kunnen worden door het innemen van voldoende eiwitten (1,0-1,2 g/kg lichaamsgewicht) in combinatie met krachttraining. Op deze manier kunnen ouderen met ernstig overgewicht op een verantwoorde wijze afvallen.

Voordelen gewichtsverlies

Het aantal ouderen met obesitas neemt toe. In Nederland heeft ongeveer een miljoen ouderen ernstig overgewicht. “Gewichtsverlies bij ouderen met overgewicht heeft veel positieve effecten: een verminderd risico op chronische ziekten, een verbetering van het lichamelijke functioneren en een lagere sterftekans”, vertelt Verreijen, die als buitenpromovendus verbonden is aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vanwege de vele gezondheidsvoordelen van gewichtsverlies bij ouderen met obesitas, onderzocht Verreijen hoe de risico’s die daarmee samenhangen beperkt kunnen worden. Hiermee kan de behandeling van obesitas bij ouderen geoptimaliseerd worden.

Aanbevelingen voor de dieetpraktijk

“Tijdens studies hebben we ouderen laten afvallen op verschillende manieren: met of zonder eitwitrijk dieet, met of zonder wei-eiwit, met leucine- en vitamine D-supplement, met of zonder training”, vertelt Verreijen. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft ze een aantal aanbevelingen voor de diëtetiekpraktijk geformuleerd. “Een belangrijke aanbeveling is dat ouderen met obesitas voldoende eiwitten dienen te consumeren tijdens het afvallen om spiermassaverlies tegen te gaan. Zo rond de 1,0 – 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.”

Behalve het innemen van voldoende eiwitten, dient gewichtsverlies bij ouderen altijd samen te gaan met krachttraining, aldus Verreijen. “Dat is essentieel om de spiermassa en botmineraaldichtheid zoveel mogelijk te behouden.” De onderzoeker heeft ook bijgedragen aan een literatuuroverzicht over welke voedings- en trainingsstrategieën kunnen helpen om de spiermassa en spierfunctie bij ouderen met obesitas tijdens het afvallen te optimaliseren. “Het fysiek functioneren blijkt nog sterker te verbeteren wanneer naast krachttraining cardiotraining wordt gegeven.”

Bekijk alle aanbevelingen voor diëtisten in het proefschrift van Verreijen.