Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Artikelenmisc/arrow-dots-blackLeefstijlaanpak 2Do gelanceerd: Behoud van spiermassa bij gewichtsverlies

Leefstijlaanpak 2Do gelanceerd: Behoud van spiermassa bij gewichtsverlies

Maandag 7 februari 2022Afbeelding Leefstijlaanpak 2Do gelanceerd: Behoud van spiermassa bij gewichtsverlies

Het belangrijkste advies dat ouderen met obesitas en diabetes type 2 krijgen is om af te vallen. Hierdoor verliezen ze vet maar tot een kwart kan van dit verlies kan ook spier zijn. Dit verlies van spiermassa is zeer ongewenst omdat dit verlies van kracht en conditie veroorzaakt. Leefstijlaanpak ‘2Do’ zorgt ervoor dat het de ouderen met obesitas en diabetes type 2 lukt om af te vallen, met behoud van het grootste deel van hun spieren konden behouden.

Wat is de 2Do leefstijlaanpak?

‘2Do’ is een dertien weken durende multidisciplinaire leefstijlaanpak voor ouderen (55-plus) met obesitas en/of diabetes type 2 of verminderde glucosetolerantie (prediabetes). Het  is gericht op het behoud van spiermassa tijdens afvallen en combineert intensieve voedingsbegeleiding (energiebeperkt met extra aandacht voor eiwit) met een intensieve (kracht)training. De leefstijlaanpak wordt uitgevoerd door een team van professionals: een diëtist die samenwerkt met een personal trainer of fysiotherapeut. De focus is op duurzame gedragsverandering op gebied van voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning.

2Do en andere leefstijlprogramma’s

Veel gecombineerde leefstijlinterventies duren twee jaar; 2Do slechts drie maanden. Met een intensieve aanpak en begeleiding zien deelnemers snel resultaat, wat motiverend werkt. De leefstijlaanpak wordt uitgevoerd door een diëtist en een fysiotherapeut of trainer. Deelnemers gaan 2 tot 3 maal per week intensief bewegen in groepsverband (kracht- en intervaltraining) en krijgen daarnaast elke week een individuele of gezamenlijke coachingsessie bij de diëtist. In die sessies werken de deelnemers aan de leefstijlthema’s: voeding, beweging, (ont)spanning en slaap. De leefstijlaanpak is gebaseerd op resultaten van het PROBE onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam.

2DO is zo ontworpen dat het binnen de 180 tot 240 minuten vergoeding voor diëtetiek vanuit de basisverzekering past. Na afloop van het driemaands traject biedt de diëtist en/of de fysiotherapeut of trainer de cliënt een follow-up behandeling op maat aan.

2Do gebruiken in je praktijk?

Om de licentie te verkrijgen om de 2Do leefstijlaanpak te gaan gebruiken moet je eerst de 2Do ’train the trainer’-cursus volgen. Dit is een 1-daagse cursus waarna je gecertificeerd bent om de leefstijl aanpak 2Do uit te voeren. Aan het einde van de cursus beschik je over kennis over de oorzaken en gevolgen van overgewicht, obesitas, sarcopenie en diabetes mellitus type 2 en de wetenschappelijke achtergrond van huidige voeding- en beweeginterventies. In de 2Do online cursusomgeving heb je toegang tot alle materialen om  2Do in de praktijk toe te kunnen passen (achtergrondinformatie, interactieve presentaties voor de groepsbijeenkomsten, opdrachten ter voorbereiding van de individuele- en groepsbijeenkomsten, tools ter ondersteuning voor de individuele begeleiding, standard operating procedures voor metingen en wervingsmateriaal).

Geïnteresseerd? Mail Luke Boerdijk: l.p.j.boerdijk@hva.nl

Meer informatie