Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Artikelenmisc/arrow-dots-blackEiwitinname en bloeddrukdalingen tijdens dialyse

Eiwitinname en bloeddrukdalingen tijdens dialyse

Maandag 29 november 2021

Er is geen relatie tussen de hoogte van de eiwitinname en de frequentie van bloeddrukdalingen tijdens dialysebehandelingen. Dat concluderen onderzoekers van de dialyseafdeling van het Radboudumc.

De introductie van een nieuw voedingsconcept was aanleiding om te onderzoeken of de eiwitinname en het aantal bloeddrukdalingen tijdens dialysebehandeling verandert.
In 2018 is prospectief de voedingsinname en het aantal bloeddrukdalingen bij het oude voedingsconcept geregistreerd, bij 25 hemodialysepatiëntentijdens drie dialysebehandelingen in een week. Dit is in 2019 herhaald met het nieuwe voedingsconcept. De inname werd bepaald door dat wat niet werd opgegeten te wegen. Bloedrukdalingen werden ieder half uur bepaald volgens het reguliere behandelprotocol bij dialyse.

Geen relatie

Het nieuwe voedingsconcept verhoogde de eiwitinname van 26 ±11 g naar 31 g ±13 g per dialysebehandeling. Bloeddrukdalingen kwamen sporadisch voor; bij het oude aanbod twee keer en bij het nieuwe aanbod een keer. Er was geen relatie tussen de hoogte van de eiwitinname en de bloeddrukdalingen.

Discussie

Menig diëtist op een dialyseafdeling kent de discussie over bloeddrukdalingen en eten tijdens dialyse. De onderzoekers vonden in deze kleine onderzoeksgroep, bij stabiele dialysepatiënten, geen relatie. Ook in de wetenschappelijke literatuur worden bloeddrukdalingen door eten niet aangetoond. Literatuur waarbij eten tijdens dialyse wordt afgeraden, komt voornamelijk uit de Verenigde Staten, en is vooral gebaseerd op angst voor bloeddrukdalingen; niet op een daadwerkelijk aangetoonde relatie. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de dialyse in de VS veel korter en intensiever zijn dan in Europa.

Auteur

Marleen Kosters MSc, diëtist specialist nierziekten Radboudumc