Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Cursussenmisc/arrow-dots-blackPost-HBO Depressie en bipolaire stoornis
Pit Actief

Post-HBO Depressie en bipolaire stoornis

LocatieUtrecht
Datum2 juni 2023
NiveauPost-HBO
StudiebelastingTotaal 7 uur
AccreditatieWordt aangevraagd
Aanmelden
Deze cursus is al geweest.
Afbeelding Post-HBO Depressie en bipolaire stoornis

Patiënten met een depressie of bipolaire stoornis komen over het algemeen met een andere hulpvraag bij de diëtist. Ze zijn doorgestuurd voor bijvoorbeeld overgewicht, ondervoeding of een eenzijdig voedingspatroon.

Op welke knelpunten kun je als diëtist alert zijn bij de behandeling van patiënten met depressie of bipolaire stoornis? En welke andere factoren zijn van invloed op de voedingsinterventie? Om deze groep goed te kunnen begeleiden is kennis nodig over het ziektebeeld, de (medische en psychische) behandeling en medicatie.

Pathofysiologie

De cursus gaat in op de pathofysiologie van depressie en bipolaire stoornis. Aan de orde komen o.a. de link tussen brein en darm (brain-gut-axis), de specifieke voedingsproblemen en de consequenties daarvan voor de begeleiding door de diëtist. Denk hierbij aan het stellen van de juiste benadering, haalbare doelen en aangepaste adviezen.

Praktische handvatten

De post-HBO cursus Depressie en bipolaire stoornis biedt je naast wetenschappelijke inzichten ook praktische handvatten waar je direct mee aan de slag kan.

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met het netwerk Diëtetiek Psychiatrie Nederland (DPN).

Doelgroep: diëtisten (1e en 2e lijn) die patiënten met depressie of bipolaire stoornis (willen) begeleiden of hun kennis op dit gebied willen vergroten.

Meer informatie en kosten

Meer informatie vind je bij Pit Actief. NVD-leden betalen €255. Leden van het netwerk DPN krijgen extra korting en betalen €205. Voor niet-leden bedragen de kosten €340.